Les matriculacions de vaixells fins a setembre cauen un 11% a l’Estat i es mantenen gairebé al nivell de l’any passat a Catalunya

A Catalunya les matriculacions han baixat només un 3% respecte a les del mateix període de l’any passat, segons un informe d’ADIN realitzat amb xifres de la DGMM.

A l’Estat el retrocés ha estat molt més gran, de l’11%, i de 4.547 matriculacions del 2011 s’ha baixat a 4.027, seguint la tendència negativa iniciada el 2007.

L’únic mercat que creix és el dels vaixells de lloguer (llista 6ª), les matriculacions dels quals han augmentat un 12% a Catalunya i un 32% a nivell estatal.

Barcelona, 24 d’octubre de 2012.- Les matriculacions d’embarcacions a Catalunya entre gener i setembre han baixat només un 3% respecte a les registrades en el mateix període de l’any passat: de 891 unitats s’ha passat a 868. En canvi, a l’Estat el retrocés ha estat molt més gran, concretament de l’11%, i de 4.547 matriculacions del 2011 s’ha baixat a 4.027, seguint la tendència negativa iniciada el 2007. Un dels segments on més han retrocedit és el dels megaiots a partir de 24 m d’eslora. Tant a Catalunya com a l’Estat es constata una alça de les matriculacions de vaixells per a lloguer que corrobora que aquesta és una opció cada vegada més popular entre els aficionats.

“Encara que el petit creixement dels dos primers trimestres no s’ha mantingut en el tercer, esperem tancar l’any amb unes xifres similars a 2011”, afirma Miquel Guarner, secretari general de l’Associació d’Indústries, Comerç i Serveis Nàutics (ADIN) respecte a la situació a Catalunya i tenint en compte “la menor activitat comercial en l’últim trimestre de l’any”. Tanmateix, Guarner assenyala que, malgrat la dada positiva, la demanda segueix en un to baix i que les empreses del sector continuen tenint problemes econòmics per tirar endavant. A part de les xifres desiguals de Catalunya i l’Estat, en el desglossament de l’informe d’ADIN, realitzat a partir de les xifres de la Direcció General de la Marina Mercant (DGMM), es constata que en el primer cas s’ha experimentat un creixement en els segments de vaixells de 8 a 12 m (23%) i de 12 a 20 m (9%) i un descens en el de fins a 8 m (6%) mentre que en el segon s’ha retrocedit en tots ells. On més s’ha acusat el descens ha estat en els megaiots, de més de 24 m, tant a Catalunya, del 100%, com a l’Estat, del 83%. La majoria de matriculacions (95% a Catalunya i 97% a nivell estatal) es concentra en els vaixells de fins a 12 m.

L’únic mercat que creix és el dels vaixells de lloguer (llista 6ª), les matriculacions dels quals han augmentat un 12% a Catalunya i un 32% a l’Estat. Això fa que el seu pes en el balanç total de matriculacions sigui cada vegada més gran: passa del 13,5 al 15,4% a Catalunya i del 9,8 al 14,6% a nivell estatal. És també símptoma d’un canvi de tendència i en el perfil dels aficionats a la nàutica, que opten cada vegada més pel lloguer d’embarcacions. Per contra, el mercat de vaixells per a ús particular (llista 7ª) minva: les altes de vaixells entre aquest tipus de públic retrocedeixen un 5% a Catalunya i un 16% a l’Estat.

Els efectes del Festival de la mar

Des d’ADIN estan convençuts que hi ha dos factors d’interès per al sector: per una banda, encara que no es tinguin xifres oficials, “tot indica que la compravenda d’embarcacions d’ocasió seguirà creixent -s’estima que per cada embarcació nova venuda es comercialitzen unes tres de ocasió-”. I per altra banda, l’efecte dinamitzador que ha tingut el Festival del Mar a Catalunya, dut a terme a Sant Feliu de Guíxols, Port Ginesta i Cambrils, “per al manteniment de la situació del mercat d’embarcacions a Catalunya”.

Per a més informació:

E. Aymerich Jou · [email protected] · Tel: 93 886 22 48 / 685 506 531

c / Canigó, 2 entresòl 1ª 08500 Vic

Les matriculacions fins al setembre cauen 11% Estat i es mantenen a Catalunya Les matriculacions fins al setembre cauen 11% Estat i es mantenen a Catalunya Informe matriculacions 3r trimestre (també per demarcacions) Informe matriculacions 3r trimestre (també per demarcacions)

Fotos recurs
CRÈDIT FOTOS: ALBERT BAGUÉ I JUDIT COSTA. CRÈDIT FOTOS: ALBERT BAGUÉ I JUDIT COSTA. P5242722 P5172554

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions