Editorial Alma descobreix la Barcelona més costumista i desconeguda del s.XX en el seu primer llibre

“Curiosidades y anécdotas de la Barcelona antigua” fa un recorregut fotogràfic per les escenes diàries més sorprenents de la ciutat en un centenar d’imatges, moltes inèdites, de la mà de mestres de la fotografia i el fotoperiodisme com els Pérez de Rozas, Merletti i Matarranz.

És el resultat del treball d’un any en el qual s’han visionat més de 10.000 fotos de la Biblioteca Nacional de Catalunya, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya.

Inclou imatges sorprenents, com les banyeres que llogaven i transportaven fins a les llars, una parada de llet a la Rambla, la guanyadora del concurs de Miss Dependenta, els primers cotxes de la ciutat en un certamen que premia l’elegància, etc.

Barcelona, 13 de desembre de 2012.- La Barcelona convulsa i dels esdeveniments històrics de la primera meitat del s. XX surt publicada i explicada en nombrosos llibres d’història. La Barcelona de la vida quotidiana i costumista, però, és molt menys coneguda. És precisament per això que Editorial Alma ha decidit publicar “Curiosidades y anécdotas de la Barcelona antigua”, un recorregut fotogràfic per les escenes diàries i costums més sorprenents la Ciutat Comtal de la mà de mestres de la fotografia i del fotoperiodisme com els Pérez de Rosa, Merletti, Matarranz i Frederic Ballell. L’obra abasta un període d’una mica més de mig segle en un centenar d’imatges, moltes d’elles desconegudes i inèdites fins ara. “Es tracta de l’àlbum de fotos de la Barcelona de fa un segle, amb un valor més sentimental que històric, en un format i plantejament novedosos”, afirmen Hans Vanier i Josep Pi, impulsors d’Editorial Alma, un dels primers projectes de la qual és aquest llibre. “El llibre mostra la vida dels barcelonins de l’època i ens permet descobrir com ha canviat en l’actualitat”, remarquen.

El llibre, que inicia la col·lecció Fotoalbum, és el resultat de l’intens treball que Pi ha realitzat durant un any i en el qual ha visionat més de 10.000 imatges de la Biblioteca Nacional de Catalunya, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya per seleccionar el centenar llarg que publica el llibre, d’entre finals del s. XIX i fins als anys 60 del s. XX. “Hem volgut escapar de referències arquitectòniques i polítiques o de fites històriques i mostrar aspectes molt poc coneguts com els costums dels barcelonins de l’època, la seva indumentària, llocs de referència i la seva manera de celebrar les festes i tradicions”, explica Pi, que remarca la importància del suport rebut des dels arxius en la selecció fotogràfica. El recull inclou imatges sorprenents, com les banyeres que llogaven i transportaven fins a les llars; una plaça Sant Jaume plena a vessar per escoltar la banda municipal dirigida per Richard Strauss i on es pot observar que pràcticament tots són homes i porten barret; un lloc de venda de llet acabada de munyir a la Rambla; la guanyadora del concurs de Miss Dependenta; els primers cotxes de la ciutat en un certamen que premia l’elegància; l’interior de botigues amb els seus articles; un avió estavellat a la Rambla; i un pas a nivell entre els carrers Aragó i Casanova.

El llibre, que ja s’ha començat a distribuir entre llibreries de Barcelona i Catalunya i a través de diverses plataformes de venda a Internet, està dirigit a “gent interessada a conèixer el seu passat, als que van viure aquella època, o bé a la gent jove que desconeix com era la vida llavors i al visitant que vol una visió més àmplia de la ciutat”, apunta Venier. Tant Pi com Venier es mostren satisfets amb el resultat final del llibre en què han posat tot el coneixement i experiència en el sector editorial però també llibreter que posseeixen: Pi va estar anteriorment vinculat a les llibreries Happy Books i Editorial Òptima i Venier té un ampli bagatge com a llibreter i editor a Àustria. “L’experiència en el sector de la llibreria ens aporta una visió des del públic que hem utilitzat per fer alguna cosa diferent i original en aquest llibre”, comenten. Un altre dels aspectes que destaquen de l’obra és un preu “molt ajustat perquè pugui ser adquirit per un públic ampli”.

Primers llançaments d’Editorial Alma

“Curiosidades y anécdotas de la Barcelona antigua” és un dels primers projectes d’Editorial Alma, recentment constituïda a Barcelona, amb la idea de publicar llibres de no ficció, en català i castellà, sota la premissa de la qualitat, originalitat i un ajustat preu. L’editorial aposta per “títols que siguin diferents, inèdits des del punt de vista del concepte i el contingut”, comenten Pi i Venier. Editorial Alma també ha publicat una col·lecció sobre creixement personal i autoajuda, la primera sèrie de la cual està dedicada al món de l’empresa i conté sis títols sota el nom de “Aprender fácilmente en 30 minutos”, que han estat un èxit de vendes a Alemanya.

Més informació

Monmar Comunicació, gabinet de premsa d’Editorial Alma

E. Aymerich Jou · Tel 93 886 22 48 · 685 506 531 · [email protected]

ndp_Editorial Alma descobreix Barcelona més costumista i desconeguda del s.XX ndp_Editorial Alma descobreix Barcelona més costumista i desconeguda del s.XX Fitxa del llibre Fitxa del llibre

Àudio-MP3:Hans Venier, editor, valora el llibre

Àudio-MP3: Josep Pi, editor, explica alguna de les fotos seleccionades

Àudio-MP3: Josep Pi, editor, explica el procés de creació del llibre

Àudio-MP3: Josep Pi, editor, parla de la creació d’Editorial Alma

D'esquerra a dreta: Josep Pi i Hans Venier, editors d'Alma Editorial, mostren un exemplar de "Curiosidades y anécdotas de la Barcelona antigua" a la seu d'Editorial Alma, a Barcelona. D'esquerra a dreta: Josep Pi i Hans Venier, editors d'Alma Editorial, mostren un exemplar de "Curiosidades y anécdotas de la Barcelona antigua" a la seu d'Editorial Alma, a Barcelona. D'esquerra a dreta: Josep Pi i Hans Venier, editors d'Alma Editorial, mostren un exemplar de "Curiosidades y anécdotas de la Barcelona antigua" a la seu d'Editorial Alma, a Barcelona. Crèdit foto: Institut Estudis Fotogràfics de Catalunya, Merletti Guaglia, Alexandre. Col. Merletti:La atracción por el peligro no pasa nunca de moda. En las inmediaciones de la plaza de Catalunya, el hombre mosca camina sobre la cuerda floja. Crèdit foto: Merletti Guaglia, Alexandre. Col. Merletti / Institut Estudis Fotogràfics de Catalunya: A la Barcelona dels anys 1930 era habitual veure autobusos descapotats que feien rutes turístiques a la ciutat. Crèdit foto: Matarranz, Antonio. Col. Matarranz / Institut Estudis Fotogràfics Catalunya: Treballadors d'un taller disfressats per celebrar l'arribada de l'any nou. Crèdit foto: Arxiu Pérez de Rozas/Arxiu Fotogràfic de Barcelona: Un grup de galls dindi, camí de la Rambla de Catalunya per ser venuts a la Fira de Nadal. Crèdit foto: Arxiu Pérez de Rozas/Arxiu Fotogràfic de Barcelona: Imatge d'un avió militar que es va estavellar a la Rambla. Crèdito foto:Ballell, Frederic / Arxiu Fotogràfic de Barcelona: Concurs de natació amb vestits de carrer organitzat pel CN Barcelona al 1913. Crèdit foto: Ballell, Frederic/Arxiu Fotogràfic de Barcelona: Parada de llet acabada de munyir a la Rambla. Crèdit foto: Ballell, Frederic/Arxiu Fotogràfic de Barcelona: A causa de l'analfabetisme, diverses generacions de barcelonins acudien a l'escribent per redactar una carta d'amor o qualsevol document. Crèdit foto: Ballell, Frederic/Arxiu Fotogràfic de Barcelona: La manera de saber on havia tocat la Grossa de Nadal a la primera dècada del s. XX era anar a sentir el sorteig a la Rambla. Crèdit foto: Ballell, Frederic/Arxiu Fotogràfic de Barcelona: Concurs de gossos al Turó Park. Crèdit foto: Ballell, Frederic/Arxiu Fotogràfic de Barcelona: Reunió de veïns de Sarrià en protestaper l'annexió a Barcelona, que es va produir al 1921. Crèdit foto: Biblioteca Nacional de Catalunya: Un dels serveis del gimnàs Solé era el lloguer de banyeres que es portaven a domicili, fet impensable avui dia. Portada de "Curiosidades de la Barcelona antigua" (Editorial Alma)

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions