Comunicat del Gremi de Llibreters de Catalunya davant del tancament de la Llibreria Catalònia

El tancament de la llibreria Catalònia és una notícia trista. Al marge de la realitat concreta de cada llibreria, de cada empresa i de cada situació personal, el Gremi de Llibreters de Catalunya fa temps que és en alerta. Som en moment complex, on coincideixen relleus generacionals amb reptes estrictament sectorials, digitals i, sobretot, una crisi econòmica i financera que es perllonga en el temps.

Aquesta crisi ens afecta, especialment, per la contracció enorme que provoca en el consum. Les llibreries som cultura i som comerços i el comerç pateix molt aquesta situació. Hi ha sectors que han perdut, des de l’inici de la crisi, fins al 40% de la seva facturació. Les llbreries som a l’entorn del 20%. Ens en sortim prou bé, però la realitat és dura i persistent i aquesta persistència és la que la fa més difícil. Si repassem, però, les altes i baixes dels tres darrers exercicis, el saldo és positiu, cosa que demostra la capacitat de regeneració i d’emprenedoria del nostre sector. No neixen llibreries enormes, sinó llibreries adaptades al temps, a l’especialització, a l’eficiència de la gestió.

Per això des de el Gremi treballem per convertir cada repte en un projecte que li doni resposta. Això és Liberdrac, el portal de llibreries per a la venda de llibre digital, o Libridata, una eina de gestió sectorial per a la millora de l’eficiència, amb impacte econòmic. No volem tant ajuts com línies d’empresa, de negoci i de professionalització. Suport a l’estratègia innovadora i a la reconversió. És a dir, a elements de qualitat per a fer que el llibre, sigui de paper, sigui digital, continuï essent ineludible en la vida de les persones i la seva construcció personal i col·lectiva, amb el suport i el consell de les llibreries.

A continuació publiquem el comunicat de la Llibreria Catalonia amb motiu del seu tancament i que també es pot llegir al seu web:

Barcelona, 6 de gener de 2013.- Després de més de 88 anys de la seva obertura i amb 82 anys d’activitat a la Ronda de Sant Pere 3. Després d’haver superat una Guerra Civil, un incendi devastador, un conflicte immobiliari, la Llibreria Catalònia de Barcelona tancarà definitivament les seves portes.

L’actual crisi, més accentuada al sector del llibre, ha generat una devallada de vendes els darrers quatre anys, que en les nostres circumstàncies i condicions, han fet impossible la continuïtat de la llibreria.

Aquesta decisió, ja irrevocable, ha resultat molt dificil, trista i dolorosa de prendre. Hem intentat totes les sortides possibles, potser massa tard, però o bé no existien o no les hem sabut trobar.

Tampoc no podiem perllongar la situació, atès que si bé ara l’empresa tancarà de manera ordenada i fent front, en la mesura del possible, a totes les obligacions contretes; perllongar-ne l’activitat només hagués abocat a finals pitjors.

En el moment de fer pública aquesta decisió també volem dedicar un record a totes les persones que al llarg de tants anys han treballat a Llibreria Catalònia i a les empreses que en depenien, especialment l’Editorial Selecta, a tots els que n’han estat clients

- Alguns durant decennis i generacions – i a tots els autors, editors, distribuïdors… que al llarg dels anys hi han col·laborat. Tots plegats han fet que la contribució de la Llibreria Catalònia a la cultura de Barcelona i de Catalunya hagi estat d’una importància notable.

Ara i en el futur, amb totes les noves formes que pren la difussió cultural, hi ha i hi haurà persones, associacions, col·lectius i empreses que fan i faran possible la pervivència de la literatura i en general de la cultura escrita. Malauradament, en aquest futur,  la Llibreria Catalònia no hi podrà ser present.

Més informació:
MONMAR COMUNICACIÓ, gabinet de premsa del Gremi de Llibreter
E. Aymerich Jou / [email protected] / Tel.: 93 886 22 48 / 685 506 531

Comunicat del Gremi de Llibreters de Catalunya davant del tancament de la Llibreria Catalònia Comunicat del Gremi de Llibreters de Catalunya davant del tancament de la Llibreria Catalònia

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions