Un projecte d’eficiència energètica de l’IES La Garrotxa i el grup Wattia permet estalviar 35.000 euros i reduir 90 T de CO2 l’any

L’estalvi obtingut representa reduir fins a la meitat el cost del funcionament de la calefacció i retallar en 350 euros cada un dels dies que s’engega.

A banda de l’estalvi econòmic, també s’ha aconseguit una considerable reducció de l’impacte mediambiental, calculada en 90 tones de CO2 anuals.

El projecte, pioner a l’Estat i que ha rebut el finançament del programa europeu MEET, és un magnífic exemple de fins on pot arribar la col·laboració entre l’escola i l’empresa.

Olot, 19 de febrer de 2013.- L’innovador sistema que regula l’ús de l’energia instal·lat a l’IES La Garrotxa (http://www.ieslagarrotxa.cat/ )des de fa un any ha permès l’escola estalviar fins a 35.000 euros, un 50% del cost de la calefacció. “Estem entusiasmats amb els resultats del nou sistema perquè ha superat les expectatives inicials que eren d’un estalvi del 30%”, comenta Francesc Comino, director tècnic d’iGetech Innova, del grup Wattia (www.wattia-innova.com/), l’empresa que ha desenvolupat la part tècnica del projecte en què ha participat un grup d’alumnes de l’IES La Garrotxa, dirigits pel professor Antoni Moreno. La iniciativa, avalada per un programa europeu i de la qual s’ha publicat recentment el web http://www.escolaeficient.com, té un important vessant pedagògic i busca promoure una cultura de l’energia on primi la conscienciació mediambiental.

Segons l’informe fet públic avui en un acte al centre i elaborat amb les dades de consum de gasoil, que és de 70.000 euros l’any, l’estalvi obtingut, de 35.000 euros, representa reduir fins a la meitat el cost del funcionament de la calefacció i, a la pràctica, significa que l’escola retalla 350 euros per cada un dels aproximadament 100 dies que s’engega al centre. El sistema, que es gestiona i controla de manera remota, s’encarrega, a través d’uns sensors de temperatura, de mantenir les aules a 21ºC de manera automatitzada deixant passar més o menys aigua calenta als radiadors. A banda de l’estalvi econòmic, també s’ha aconseguit una considerable reducció de l’impacte mediambiental, calculada en 90 tones de CO2 l’any.

El projecte, pioner a l’Estat i que ha rebut el finançament del programa europeu MEET, “és un magnífic exemple de fins on pot arribar la col·laboració entre l’escola i l’empresa”, com remarca Albert Bramon, director de l’IES La Garrotxa. “L’eficiència energètica és un tema en el qual fa més d’una dècada que treballem a l’escola i que finalment ha culminat amb la instal·lació d’aquest sistema”, apunta Moreno. De cara al futur, Comino i Moreno han explicat que volen estendre el sistema al 100% de l’espai climatitzat (de moment està funcionant al 80% dels 11.000 m2 del centre) i s’han mostrat convençuts que molts altres centres escolars i institucions públiques i privades s’interessaran per aplicar-lo als seus edificis. També han explicat que han començat a dur a terme un projecte per optimitzar l’ús de l’electricitat a l’IES La Garrotxa i donar així continuïtat a la col·laboració del centre amb el grup Wattia.

Pel que fa al vessant pedagògic, s’han elaborat una sèrie de materials per tal de potenciar la conscienciació sobre la gestió eficient dels recursos energètics per a alumnes d’ESO, Batxillerat i Formació Professional i també s’han creat continguts per als cicles formatius de grau mig i superior d’Electricitat i Electrònica; i dos webs, http://www.escolaeficient.com i http://www.eficiencia.biz on s’explica tot el projecte i s’accedeix a temps real a la temperatura de cada part de l’edifici, com ha explicat Joan Pellicer, formador de l’Institut Ciències de l’Educació de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Universitat de Girona i un dels responsables de la part educativa del projecte. Per la seva banda, l’Ajuntament d’Olot també s’ha implicat en la iniciativa i en farà difusió a través del seu web i de l’Institut Municipal d’Educació, segons Núria Fité, regidora d’Educació. A l’acte també ha participat Àlex Díaz, en representació dels alumnes que han intervingut en el projecte i que han tingut un paper molt important en el desenvolupament del mateix ja que, amb l’orientació dels professors, n’han realitzat l’execució pràctica i la seva posada en marxa.

Projecte de llarg recorregut

Que hagi estat l’IES La Garrotxa el lloc escollit per aplicar aquest sistema d’eficiència energètica no és cap casualitat. El centre porta més d’una dècada treballant en projectes de recerca sobre sistemes per optimitzar l’ús de l’energia i on han col·laborat nombrosos alumnes i professors. Finalment, el projecte MEET els va obrir les portes a fer-ne una aplicació pràctica. Al projecte, del qual ara en podem veure els resultats, s’hi han dedicat més de 20 treballs de recerca de Batxillerat i de síntesi de Formació Professional i 11 generacions d’alumnes hi han participat.

Més informació a:

Monmar Comunicació, gabinet de premsa del grup Wattia i de l’IES La Garrotxa

· Eudald Aymerich, info@monmar.net, tel. 93 886 22 48 · 685 506 531 .

DECLARACIÓ-MP3: Franc Comino, director tècnic iGetech Innova, parla del paper de la domòtica en el sistema

DECLARACIÓ-MP3: Francesc Comino, director iGetech Innova, comenta les possibles aplicacions futures del sistema

DECLARACIÓ-MP3: Antoni Moreno, professor IES La Garrotxa i coordinador del projecte, parla dels orígens de la iniciativa

DECLARACIÓ-MP3: Antoni Moreno, professor IES La Garrotxa i coordinador projecte, esmenta els objectius pedagògics

DECLARACIÓ-MP3: Àlex Díaz, alumne de l’IES La Garrotxa, explica el paper dels alumnes que han participat al projecte

Fotos del sistema i de l’acte de presentació dels resultats (clicar a cada foto per veure el peu)

Jordi Rabat, del grup Wattia, supervisant la instal·lació del sistema energètic d'eficiència. Jordi Rabat, del grup Wattia, supervisant la instal·lació del sistema energètic d'eficiència. El sistema d'eficiència energètica de l'IES La Garrotxa es pot controlar i veure on-line. El sistema d'eficiència energètica de l'IES La Garrotxa es pot controlar i veure on-line. L'IES La Garrotxa ha instal·lat un sistema d'eficiència energètica, pioner a l'Estat i aplicable a altres edificis públics i centres escolars. L'IES La Garrotxa ha instal·lat un sistema d'eficiència energètica, pioner a l'Estat i aplicable a altres edificis públics i centres escolars. L'IES La Garrotxa ha instal·lat un sistema d'eficiència energètica, pioner a l'Estat i aplicable a altres edificis públics i centres escolars. Antoni Moreno, professor de l'IES La Garrotxa i coordinador del sistema d'eficiència energètica, durant la seva intervenció en la presentació dels resultats. Albert Bramon, director de l'IES La Garrotxa, durant la seva intervenció en la presentació dels resultats. Moment de l'acte de presentació dels resultats que s'han obtingut amb la implementació d'un sistema d'eficiència energètica a l'IES La Garrotxa, que ha permès un 50% d'estalvi econòmic. Núria Fité, regidora d'Educació de l'Ajuntament d'Olot, durant la seva intervenció a l'acte. Francesc Comino, gerent d'iGetech Innova, del grup Wattia, empresa que s'ha encarregat de la part tènica del sistema d'eficiència energètica, durant la seva intervenció. Esq-dreta: Àlex Díaz, alumne IES La Garrotxa; Albert Bramon, director centre; Antoni Moreno, coordinador projecte; Francesc Comino, director tècnic iGetech Innova, Núria Fité, regidora Educació Ajuntament Olot, i Joan Pellicer, coordinador pedagògic proje Esq-dreta: Àlex Díaz, alumne IES La Garrotxa; Albert Bramon, director centre; Antoni Moreno, coordinador projecte; Francesc Comino, director tècnic iGetech Innova, Núria Fité, regidora Educació Ajuntament Olot, i Joan Pellicer, coordinador pedagògic

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions