Entrevista a Rafel Rovira, responsable la 2 de Viladrich, premiada amb el II Memorial Pere Rodeja: “Des del primer dia que vam iniciar la renovació hem integrat les noves tecnologies al nostre sistema de treball”

Rafel Rovira, responsable de la 2 de Viladrich, que ha guanyat el premi II Memorial Pere Rodeja.

Rafel Rovira, responsable de la 2 de Viladrich, que ha guanyat el premi II Memorial Pere Rodeja.

Què representa per a vosaltres la concessió del II Memorial Pere Rodeja?
Hem rebut la notícia del premi amb gran sorpresa i molta alegria tenint en compte que hi ha moltes llibreries al territori que fan molta feina i que es tracta d’un guardó que prové del mateix sector; la veritat és que no ens ho esperàvem i que és un reconeixement a l’esforç que fem en la venda i difusió de llibres i que duem a terme sense esperar-ne res d’especial a canvi.

El jurat destaca de la llibreria la seva “capacitat de continuïtat, relleu, reinvenció comercial i de servei al llarg de més de dos segles”. Quina és la fórmula de l’èxit?
La llibreria, una de les més antigues d’Europa, sempre ha demostrat una magnífica capacitat d’adaptació i d’estar alerta als canvis de la societat i tot i que ha passat tota mena de vicissituds, des de guerres fins a canvis de règim i estils de vida, i sempre se n’ha sortit. Des dels seus orígens com a llibreria religiosa fins a l’actualitat, que estem introduint les noves tecnologies, ha tingut una gran evolució.

També destaca l’aposta decidida per les noves tecnologies i realitat digital…
Des del primer dia que vam iniciar la renovació, al 2006, hem integrat les noves tecnologies al nostre sistema de treball i per dur a terme una gestió informatitzada. També hem volgut entrar en la venda del llibre digital des dels inicis i hem realitzat campanyes de divulgació entre els nostres clients. I, tot i que les vendes són encara relatives, sí que ens ha afavorit a nivell d’imatge. Els nostres clients saben que estem al dia en aquest camp i que els podem aconsellar.

Teniu un important fons de llibres relacionats amb les Terres de l’Ebre, quin estat de salut té la seva literatura?
Molt bo. Aquest és un dels àmbits que millor ens està funcionant. Els autors i llibres ebrencs demostren una gran vitalitat i no només publiquen en editorials locals sinó també en altres més grans com Ediciones B i Cossetània. A més, es fan dues fires literàries amb presència destacada dels escriptors d’aquí: la de Joan Cid i Mulet, de Jesús, i la Fira del Llibre Ebrenc, de Móra d’Ebre.

Com combateu el descens del consum i el context econòmic advers?
A través d’una xarxa de complicitats que hem anat treballant i no només amb el públic sinó també amb institucions i empreses; això ens permet resistir millor la crisi. La llibreria està molt arrelada al territori i és molt coneguda i això fa que quan la gent necessita un llibre, pensi en la 2 de Viladrich i no tan sols de Tortosa i del Baix Ebre sinó també de la Terra Alta i del Montsià.

Com veieu el futur de la llibreria i del sector?
Estem fent esforços per diversificar-nos. De fet, tot i que som una llibreria generalista, hem incorporat diferentes seccions amb llibres d’art, disseny, arquitectura i que ara venem al nostre nou establiment Art i papers Viladrich. Hem d’estar al dia de tots els canvis del nostre sector perquè si no en pocs anys ens quedaríem fora del mercat. Quant el sector, el veig en la mateixa línia, sobretot els llibreters més joves, que tenen una actitud més combativa. A més, els ajuts a la modernització i digitalització de l’administració han estat una contribució lloable en aquest sentit.

Respostes

  1. Convocatòria de mitjans – Lliurament del II Premi Memorial Pere Rodeja | MONMAR COMUNICACIÓ

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions