ACVic i a+ Col·lectiu organitzen un Cicle de Jornades Formatives sobre les adoberies de Vic

Vic, febrer de 2016.- La professora, arqueòloga i presidenta del Centre d’Investigacions Arqueològiques d’Osona, Montserrat de Rocafiguera, serà la primera de les veus en participar al Cicle de Jornades Formatives sobre les adoberies de Vic que ha organitzat ACVic Centre d’Arts Contemporànies i a+ Col.lectiu. L’acte tindrà lloc a ACVic el dijous 11 de febrer a les 18 h.

De Rocafiguera explicarà el valor patrimonial i arqueològic de les adoberies de Vic. La professora està convençuda que “conèixer el llegat històric, saber quin és el seu valor cultural i prendre mesures de corresponsabilitat social ens ajuda a entendre, com a societat, qui som i on vivim”. Amb la iniciativa, a+ Col·lectiu, creat amb l’objectiu de revitalitzar l’emblemàtic barri de les adoberies de Vic, i ACVic sumen forces per tal de continuar el debat públic sobre el passat, present i futur de l’emblemàtic barri de la capital d’Osona, un tema que va tornar a agafar força després que se’n dugués a terme un taller monogràfic en el context de la QUAM de l’any passat.

El Cicle de Jornades Formatives és la primera de les iniciatives que engega a+ Col·lectiu adreçada a la ciutadania per tal d’oferir eines compartides de reflexió i d’actuació sobre el context de les adoberies. El col·lectiu creu que “les adoberies són patrimoni de la ciutat i el seu futur depèn de l’acció dels ciutadans”.

Sobre a+ Col·lectiu a+ Col·lectiu és una plataforma creada amb l’objectiu de revitalitzar el barri de les adoberies de Vic des de la “consciència de la importància social, cultural, arquitectònica i històrica d’aquest barri”. Pretén ser un laboratori d’idees, un ‘think tank’ independent i obert a la participació de la ciutadania per tal de generar propostes i activitats que incideixin en l’espai públic d’aquesta zona i que, alhora, es projectin en relació al context de la ciutat. a+ Col·lectiu es va constituir en el marc de la QUAM2015 que amb el títol “Interès públic, creació col·lectiva”, va organitzar un taller amb Santiago Cirugeda- Recetas Urbanas. Aquest taller es va focalitzar en el context de les adoberies, sota la perspectiva del reciclatge urbà. L’activitat va ser impulsada per ACVic en col·laboració amb el projecte europeu Collaborative Arts Partnership Programme (CAPP). El nucli inicial s’ha obert i expandit per tal de configurar-se com un col·lectiu de reflexió i acció propositiva i d’incidir en aquest procés de transformació urbana.

Sobre Montserrat de Rocafiguera i Espona
Montserrat de Rocafiguera i Espona (Vic, 1964) és llicenciada en grau en Història, especialitat Prehistòria i Història Antiga per la Universitat de Barcelona i Màster en Arqueologia Medieval; és professora al Col·lelgi Escorial de Vic i presidenta del Centre d’Investigacions Arqueològiques d’Osona. Des de 1988, codirigeix les excavacions al jaciment de l’Esquerda (Roda de Ter) del qual n’és responsable de l’àrea ibèrica. També ha participat en l’excavació d’altres jaciments, com el Casol de Puigcastellet a Folgueroles, l’Escorial (Vic), Sant Feliuet de Savassona, entre d’altres.

Entre les seves publicacions destaca Osona ibèrica, el territori dels antics ausetans (1995), publicat pel Patronat d’Estudis Osonencs, i la seva col·laboració als llibres: L’oppidum ibèric de l’Esquerda (1994), A banda i banda del Ter, Història de Roda (1995), El Casol de Puigcastellet, Folgueroles, Osona (1992) i L’Esquerda, 2500 anys d’història, 25 anys de recerca (2001), Desperta Ferro, catàleg dels metalls de l’Esquerda (2004). Archaeology, new approaches in Theory and Techniques (2012); Experiments Past (2014). També ha publicat diversos articles en congressos i revistes tant divulgatives com especialitzades i ha realitzat visites guiades per jaciments de la comarca i de la ciutat.

Des del 1996 col·labora amb la UVic com a professora i coordinadora del curs Arqueologia, excavació i experimentació arqueològica de la universitat d’estiu d’aquesta universitat. Ha estat vocal d’arqueologia al Patronat d’Estudis Osonencs i des del 2013 forma part del Patronat de la Ciutat Antiga de Vic.

Sobre ACVic Centre d’Arts Contemporànies
ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostres vinculades a l’art contemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals tant de l’entorn immediat com de fora i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d’incidir en elements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies
basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de porta-los a terme en un àmbit més experimental.

Més informació:
MONMAR COMUNICACIÓ · Eudald Aymerich Jou · Tel. 93 812 58 97 · 685 506 531 (whatsapp) · info@monmar.net

ndp_ACVic i a+ Col·lectiu organitzen un Cicle de Jornades Formatives sobre les adoberies de Vic ndp_ACVic i a+ Col·lectiu organitzen un Cicle de Jornades Formatives sobre les adoberies de Vic

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions