Montserrat de Rocafiguera: “La transformació del barri de les adoberies és una gran oportunitat per recuperar el patrimoni arqueològic a Vic”

Vic, febrer de 2016.- Montserrat de Rocafiguera, arqueòloga i presidenta del Centre d’Investigacions Arqueològiques d’Osona (CIAO), ha explicat, en una conferència organitzada per ACVic Centre d’Arts Contemporànies i a+ Col·lectiu, que la recuperació del barri de les adoberies de Vic “és una gran oportunitat de recuperar el patrimoni arquitectònic de la ciutat”. Rocafiguera, que ha parlat sobre el valor patrimonial i arqueològic de l’illa adobera, ha apostat perquè qualsevol intervenció que s’hi dugui a terme pugui mantenir “el valor genuí” del barri.

A la conferència, De Rocafiguera ha explicat que hi ha documents que proven l’existència de restes de valor patrimonial i arqueològic sota els actuals edificis abandonats de les adoberies de Vic i que pertanyen “a l’època romana i medieval”. Una tesi que corroboraria “el fet que sempre que s’ha fet alguna intervenció a prop de la zona s’han trobat restes arqueològiques”. La presidenta del CIAO ha destacat que la transformació del barri seria “molt important des d’un punt de vista patrimonial, i no tant per les adoberies, que són del s.XVIII i són edificis relativament senzills, sinó perquè suposaria descobrir part de la ciutat romana de Vic”.

De Rocafiguera també ha dit que qualsevol remodelació hauria de passar per matenir el “valor genuí” del lloc i garantir un equilibri entre els usos i la preservació del patrimoni. A banda, ha elogiat la tasca de la plataforma a+ Col·lectiu per tal de generar idees i propostes en la regeneració del barri. En l’acte, l’arqueòloga ha fet un recorregut històric pel barri de les adoberies: des del primer precedent del barri de les Clotes i les adoberies medievals passant per la pràctica desaparició per la Guerra dels Segadors i posterior recuperació fins a la creació de les adoberies actuals que, a causa de la deslocalització de la indústria tèxtil, van acabar per tancar a finals dels 70 i principis dels 80.

La conferència, que ha reunit una trentena de persones entre les quals alumnes de lES La Plana de Vic que estan fent un taller sobre les adoberies, forma part del Cicle d’Activitats Formatives que organitzen conjuntament a+ Col·lectiu i ACVic “per tal d’aixamplar el debat públic sobre el futur de l’emblemàtic barri de les adoberies de Vic, acostar-lo a la ciutadania i aportar-hi des d’un punt de vista independent”. A+ Col·lectiu i ACVic estan treballant per organitzar dues conferències més dins del cicle entre febrer i març.


Aixamplar el debat
a+ Col·lectiu és una plataforma creada amb l’objectiu de revitalitzar el barri de les adoberies de Vic des de la “consciència de la importància social, cultural, arquitectònica i històrica d’aquest barri”. Pretén ser un laboratori d’idees, un ‘think tank’ independent i obert a la participació de la ciutadania per tal de generar propostes i activitats que incideixin en l’espai públic d’aquesta zona. Agrupa professionals de perfils diversos, com gestors culturals, arquitectes, arquitectes tècnics i educadors, que volen “generar debat entorn de les adoberies i aportar-hi un punt de vista independent més enllà del que puguin sostenir els polítics, tècnics i propietaris involucrats en la qüestió”, com explica David Oliva, un dels seus responsables. a+ Col·lectiu es va constituir en el marc de la QUAM2015 que amb el títol “Interès públic, creació col·lectiva”, va organitzar un taller centrat en el context de les adoberies sota la perspectiva del reciclatge urbà.

Sobre Montserrat de Rocafiguera i Espona
Montserrat de Rocafiguera i Espona (Vic, 1964) és llicenciada en grau en Història, especialitat Prehistòria i Història Antiga per la Universitat de Barcelona i Màster en Arqueologia Medieval; és professora al Col·lelgi Escorial de Vic i presidenta del Centre d’Investigacions Arqueològiques d’Osona. Des de 1988, codirigeix les excavacions al jaciment de l’Esquerda (Roda de Ter) del qual n’és responsable de l’àrea ibèrica. També ha participat en l’excavació d’altres jaciments, com el Casol de Puigcastellet a Folgueroles, l’Escorial (Vic), Sant Feliuet de Savassona, entre d’altres. Entre les seves publicacions destaca Osona ibèrica, el territori dels antics ausetans (1995), publicat pel Patronat d’Estudis Osonencs, i la seva col·laboració als llibres: L’oppidum ibèric de l’Esquerda (1994), A banda i banda del Ter, Història de Roda (1995), El Casol de Puigcastellet, Folgueroles, Osona (1992) i L’Esquerda, 2500 anys d’història, 25 anys de recerca (2001), Desperta Ferro, catàleg dels metalls de l’Esquerda (2004). Archaeology, new approaches in Theory and Techniques (2012); Experiments Past (2014). També ha publicat diversos articles en congressos i revistes tant divulgatives com especialitzades i ha realitzat visites guiades per jaciments de la comarca i de la ciutat. Des del 1996 col·labora amb la UVic com a professora i coordinadora del curs Arqueologia, excavació i experimentació arqueològica de la universitat d’estiu d’aquesta universitat. Ha estat vocal d’arqueologia al Patronat d’Estudis Osonencs i des del 2013 forma part del Patronat de la Ciutat Antiga de Vic.

Sobre ACVic Centre d’Arts Contemporànies
ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostres vinculades a l’art contemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals tant de l’entorn immediat com de fora i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta
d’incidir en elements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de porta-los a terme en un àmbit més experimental.

Més informació:
MONMAR COMUNICACIÓ · Eudald Aymerich Jou · Tel. 93 812 58 97 · 685 506 531 (whatsapp) · [email protected]

ndp_Montserrat de Rocafiguera: \ ndp_Montserrat de Rocafiguera: \"La transformació del barri de les adoberies és una gran oportunitat per recuperar el patrimoni arqueològic a Vic\"

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions