ACVic proposa un nou model d’aprenentatge de l’art des de la implicació i la vivència

Vic, febrer de 2016.- ACVic Centre d’Arts Contemporànies inaugura aquest dijous Per(…)formar-nos, una exposició que proposa un nou model d’aprenentatge en el món de l’art que “fuig de les posicions jeràrquiques actuals i poc horizontals entre professors i alumnes per donar eines des de la implicació i la vivència”, com explica Marta Ricart, formadora i artista curadora del projecte. La mostra, que compta amb la participació de docents i alumnes universitaris, inclou un ampli programa d’activitats.

L’exposició mostra peces en format de foto, text i vídeo “que reflexionen sobre unes pràctiques que trenquen amb el model direccional que sovint estableix un comunicador i un públic o una obra i un espectador per entrar en noves maneres d’ensenyar que parteixen de la implicació”. A banda de la pròpia obra de Ricart, professora d’Educació Infantil de la UManresa. Universitat Central de Catalunya, el muntatge inclou les propostes d’Eva Marichalar , de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, d’Ass umpta Ba ssa s, del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona, i Ju dit Vidiella, del Grau en Arts Escèniques de l’ERAM de la Universitat de Girona, així com d’alumnes d’alguns d’aquests estudis.

La mostra, que té el subtítol Escenaris i pràctiques d’improvisació a les aules, és el resultat de les reflexions que Ricart “ha anat treballant durant anys i que es projecten ara en pràctiques reals educatives que permeten repensar les maneres de fer i el rol de les arts”. “Accions docents que ens ofereixen un terreny per a aventurar-nos des de la passió i la creació amb les alumnes” però que, com admet l’artista, encara “no tenen un sistema d’avaluació resolt”. Tot plegat emergeix de les reflexions del geògraf italià Franco Farinelli i d’altres teòrics com el físic Fritjof Capra que argumenten un important canvi de paradigma que deixa de situar les coses fora per considerar la implicació i la posició que una persona ocupa en relació a allò que fa. L’exposició, que s’exhibirà fins al 2 d’abril a l’espai lateral, s’inaugura el pròxim dijous 3 de març a les 18 h.

En paral·lel al muntatge, s’han programat una sèrie d’activitats començant ja des del mateix dia de la inauguració en què es farà un berenar com a estratègia per generar situacions d’aprenentatge i les accions quatre moviments/moments d’inspiració, que recull en imatges moments de classe i diferents situacions amb els alumnes, i en la veu no es veu, que posa de manifest la importància de la postura del cos i del to de veu a l’hora d’expressar-se. A banda, el divendres 11 de març es durà a terme Cercar l’escenari, una proposta de Deriva Mussol per caminar per la ciutat i treballar la relació amb l’entorn; i el divendres 18, s’impartirà el taller La dir-fer-(encia) del ser, a càrrec d’Ada Vilaró, que versarà sobre la diferència sexual a les aules a través de la performance. El divendres 1 d’abril el cicle d’activitats es clourà amb les taules rodones Aprendre a través de les accions “érase una vez….”, a càrrec de Sònia Llorenç, Madelaine López i Diana S. Muñoz, i “no m’escolten….”, amb Mercedes Garcia, Garbiñe Sebastián i Marina Peinado.

Sobre Marta Ricart
Resident al Solsonès, Marta Ricart (1973) és artista, investigadora i formadora. A l’actualitat, dóna classes al Grau d’Educació Infantil de la UManresa. Universitat Central de Catalunya i realitza projectes de recerca i creació encaminats a repensar i reinventar noves accions culturals que involucrin una diversitat de col.lectius socials, contextos i grups d’edat. Doctora per la Universitat de Barcelona, ha realitzat formació de professorat i desenvolupat projectes i processos artístics en diferents contextos i grups d’edat. Ha estat docent de secundària i professora associada de la unitat de Pedagogies culturals de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. És autora de diversos articles, recerques i publicacions sobre art i processos creatius col.lectius i també cofundadora de l’entitat Teleduca i d’Educació i Comunicació; de l’Associació Artibarri, Comunitats Creatives per al Canvi Social; i del projecte Culturant. Noves perspectives de l’art a l’educació.

· Exposició: Per(…)formar-nos. Escenaris i pràctiques d’improvisació a les aules, coordinada per Marta Ricart.
· Inauguració: dijous, 3 de març.
· Hora: 18 h.
· Lloc: ACVic Centre d’Arts Contemporànies (Sant Francesc, 1 Vic).
· La mostra es podrà visitar fins al 2 d’abril.

Sobre ACVic Centre d’Arts Contemporànies
ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostres vinculades a l’art contemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals tant de l’entorn immediat com de fora i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d’incidir en elements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de porta-los a terme en un àmbit més experimental.

Més informació:
MONMAR COMUNICACIÓ · Eudald Aymerich Jou · Tel. 93 812 58 97 · 685 506 531 (whatsapp) · [email protected]

ndp_ACVic acull proposa un nou model d\'aprenentatge de l\'art des de la implicació i la vivència ndp_ACVic acull proposa un nou model d\'aprenentatge de l\'art des de la implicació i la vivència

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions