ACVic inaugura Per(…)formar-nos, una mostra que reuneix experiències novedoses d’ensenyament de l’art a la universitat

Vic, març de 2016.- ACVic Centre d’Arts Contemporànies ha inaugurat amb un concorregut acte Per(…)formar-nos, una exposició que reuneix quatre experiències novedoses d’ensenyament de l’art a la universitat amb l’objectiu “de reconsiderar els rols” per poder-los treballar més horizontalment, com ha explicat la solsonenca Marta Ricart, curadora de la mostra que inclou l’aportació de tres professores universitàries més i els seus alumnes. Des del centre, consideren la mostra una manera de “retroalimentar-se amb la universitat, cosa que tindrà una repercussió potent en el futur”, segons Ramon Parramon, el seu director artístic.

Amb el subtítol Escenaris i pràctiques d’improvisació a les aules, el muntatge inclou peces en format de vídeo, foto i text però també elements sorprenents com una tenda de campanya que Eva Marichalar , professora de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, va utilitzar en una de les accions amb els seus alumnes al barri Serra-de-Sentferm de Vic. També hi trobem objectes com una llauna de Coca Cola i guixos de colors que van escollir els alumnes de Ju dit Vidiella, professora del Grau en Arts Escèniques de l’ERAM de la Universitat de Girona, per presentar-se a principis de curs a través d’un exercici d’identificació. Per la seva banda, Ricart exposa accions realitzades amb els seus estudiants d’Educació Infantil de la UManresa – Universitat Central de Catalunya, en format de fotografia i vídeo.

La part del muntatge corresponent a Ass umpta Ba ssa s, docent del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona, es va acabar de conformar aprofitant una acció durant la inauguració en què els seus estudiants van col·locar fotos relacionades amb el concepte de performance en uns prestatges en forma de pentagrama i després es van enrotllar amb un fil amb la part del cos en què sentien més vinculació amb cada imatge per finalment desenredar-se com a metafòra que cada u seguirà el seu camí. També es van dur a terme dues accions més: un berenar que els participants havien de prendre estripant un film de plàstic que cobria els aliments, a càrrec d’Eva Marichalar, com a estratègia per generar situacions de comunicació; i en la veu no es veu, en què es va posar de manifest la importància de la postura del cos i del to de veu a l’hora d’expressar-se. De cara al futur, les artistes participants a Per(…)formar-nos, que s’exhibirà a l’espai lateral fins al 2 d’abril, es plantegen ampliar la col·laboració “per investigar i poder fer intercanvis”.

L’exposició ha programat diverses activitats cada divendres fins que s’acabi: l’11 de març es durà a terme Cercar l’escenari, una proposta de Deriva Mussol per caminar per la ciutat i treballar la relació amb l’entorn; i el 18 de març, s’impartirà el taller La dir-fer- (encia) del ser, a càrrec d’Ada Vilaró, que versarà sobre la diferència sexual a les aules a través de la performance. L’1 d’abril es clourà amb la taula rodona Aprendre a través de les accions, en què participaran les artistes, i dues accions, “érase una vez….” i “no m’escolten….”, a càrrec d’alumnes dels estudis involucrats en l’exposició.

Sobre Marta Ricart
Resident al Solsonès, Marta Ricart (1973) és artista, investigadora i formadora. A l’actualitat, dóna classes al Grau d’Educació Infantil de la Umanresa – Universitat Central de Catalunya i realitza projectes de recerca i creació encaminats a repensar i reinventar noves accions culturals que involucrin una diversitat de col.lectius socials, contextos i grups d’edat. Doctora per la Universitat de Barcelona, ha realitzat formació de professorat i desenvolupat projectes i processos artístics en diferents contextos i grups d’edat. Ha estat docent de secundària i professora associada de la unitat de Pedagogies culturals de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. És autora de diversos articles, recerques i publicacions sobre art i processos creatius col.lectius i també cofundadora de l’entitat Teleduca. Educació i Comunicació; de l’Associació Artibarri, Comunitats Creatives per al Canvi Social; i del projecte Culturant. Noves perspectives de l’art a l’educació.

Sobre ACVic Centre d’Arts Contemporànies
ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostres vinculades a l’art contemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals tant de l’entorn immediat com de fora i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d’incidir en elements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de porta-los a terme en un àmbit més experimental.

Més informació:
MONMAR COMUNICACIÓ · Eudald Aymerich Jou · Tel. 93 812 58 97 · 685 506 531 (whatsapp) · [email protected]


ndp_ACVic inaugura Per(...)formar-nos, una mostra que reuneix experiències novedoses d\'ensenyament de l\'art a la universitat ndp_ACVic inaugura Per(...)formar-nos, una mostra que reuneix experiències novedoses d\'ensenyament de l\'art a la universitat

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions