La QUAM-CAPP 2016 s’internacionalitza per transformar un barri de Vic en un districte cultural i artístic

La QUAM-CAPP 2016, activitat de recerca, debat, formació i producció, especialitzada en l’àmbit de l’art contemporani, tindrà lloc del 17 al 22 d’octubre a ACVic Centre d’Arts Contemporànies, amb la participació d’investigadors, professors i alumnes europeus del Màster en Intervenció i Gestió del Paisatge i el Patrimoni, organitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).
Tindrà format de taller i proposarà projectes d’intervenció i gestió concrets que es puguin aplicar per transformar el barri de les Adoberies de Vic en un districte cultural i artístic.

El doctor en Geografia Francesc Muñoz, director del màster, serà l’encarregat de conduir el taller, que farà èmfasi en el patrimoni de tipus ambiental i cultural del paisatge de la ciutat.

ACVic Centre d’Arts Contemporànies acull del 17 al 22 d’octubre la QUAM – CAPP 2016, una activitat de recerca, debat, formació i producció, especialitzada en l’àmbit de l’art contemporani, que enguany es fa més internacional que mai amb un objectiu: elaborar projectes concrets que permetin transformar el barri de les Adoberies de Vic en un districte cultural i artístic. Aquesta edició de la QUAM tindrà format de taller i comptarà amb la participació d’investigadors, professors i alumnes europeus del Màster en Intervenció i Gestió del Paisatge i el Patrimoni, organitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

Imatge del barri de Vic.

Imatge del barri de Vic.

La dimensió internacional de la QUAM s’aconsegueix mitjançant el programa Collaborative Arts Partnership Programme (CAPP), un projecte d’investigació entorn les pràctiques artístiques col•laboratives que compta amb nou socis de sis països europeus. Hablarenarte és el soci de l’Estat que lidera la xarxa de centres formada per ACVic, Centro Huarte (Navarra), Medialab Prado (Madrid) i Tabakalera (Donosti). També compta amb la col•laboració de l’Oficina de la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El director artístic d’ACVic Centre d’Arts Contemporànies, Ramon Parramon, explica que “el programa CAPP, a banda de donar-nos accés al finançament d’un projecte europeu, ens ofereix l’opció de donar a la QUAM una projecció internacional vinculada a les inquietuds socials i des d’un ànim de la transversalitat”. Així doncs, “amb aquesta edició, obrim el ventall tant pel que fa a l’acció com a les persones que hi participen; a banda, això dóna un sentit social a l’art”, afegeix Parramon.
Entre la trentena de participants al taller Paisatges ordinaris, patrimonis emergents: el paisatge com a creació col•lectiva, hi haurà investigadors, professors i alumnes de diverses universitats europees integrades a la xarxa UNISCAPE per a la implementació del Conveni Europeu del Paisatge. El doctor en Geografia Francesc Muñoz, director del Màster en Intervenció i Gestió del Paisatge i el Patrimoni, serà l’encarregat de conduir el taller amb l’objectiu de proposar projectes d’intervenció i gestió que remarquin el valor de l’element paisatgístic i que, posteriorment, es puguin aplicar per transformar el barri de les Adoberies de Vic en un districte cultural i artístic. A més, “un cop acabat el taller, tots els participants continuaran treballant durant un mes en els diferents projectes i que finalment s’entregaran a ACVic”, explica Francesc Muñoz.

Amb la mateixa fórmula que es portarà a terme a la QUAM – CAPP 2016, han sorgit propostes d’èxit a llocs com el Barri del Rec d’Igualada, l’aeroport de Lleida-Alguaire o el Circuit de Montmeló.

Sobre Francesc Muñoz
És doctor en Geografia i professor a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ha rebut guardons com el premi a la millor tesi doctoral en atenció als valors humans en l’enginyeria per la Càtedra Victoriano Muñoz Oms de la Universitat Politècnica de Catalunya (2004) o el Premi Bonaplata 2014 en la seva categoria de Premi Especial de Patrimoni com a comissari de l’exposició La Fábrica de la Llum. S’ha especialitzat en el disseny d’estratègies urbanes i territorials. Ha publicat textos sobre la ciutat i les qüestions de paisatge com el llibre Urbanalización: Paisajes Comunes, Lugares Globales (Gustau Gili, 2008). Ha estat comissari de l’exposició commemorativa dels 30 Anys d’Ajuntaments Democràtics Local, local! La ciutat que ve. Dirigeix la col•lecció de llibres Paraula i Paisatge (Àmbit Editorial). Actualment, es director de l’Observatori de la Urbanització de la UAB i del Màster en Intervenció i Gestió del Paisatge i el Patrimoni.

La QUAM, un referent que suma prop de 40 anys
La QUAM, que conserva l’acrònim sorgit del seu nom original, Quinzena d’Art de Montesquiu, es va dur a terme per primera vegada a Montesquiu l’any 1978 quan alguns artistes van organitzar tallers d’arts gràfiques i pintura sota l’impuls de la Diputació de Barcelona. L’esperit de formació que en va motivar l’aparició el va recollir H. Associació per a les Arts Contemporànies, com a entitat que es va fer càrrec d’organitzar la QUAM al 1992, i es manté intacte gairebé 40 anys després. En tot aquest temps, l’esdeveniment ha sabut consolidar el seu paper pioner de promotor d’iniciatives i debat sobre la interconnexió entre art contemporani i educació i donar-se a conèixer a tot l’Estat i fins i tot a l’estranger.

NDP:La QUAM-CAPP 2016 s\'internacionalitza per transformar un barri de Vic en un districte cultural i artístic NDP:La QUAM-CAPP 2016 s\'internacionalitza per transformar un barri de Vic en un districte cultural i artístic

DESCARREGA IMATGES DEL VIDEO HD

Més informació: MONMAR COMUNICACIÓ • Eudald Aymerich Jou • Tel. 93 812 58 97 • 685 506 531 (whatsapp) • info@monmar.net

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions