Caminants, projecte artístic i social de Derival Mussol, presenta un documental i una publicació a ACVic

Caminants ha consistit en l’organització de sortides a caminar amb la participació de persones amb un diagnòstic de salut mental junt amb estudiants de la Universitat de Vic-UCC, seguidors de Deriva Mussol i altres persones a títol individual.

El documental mostra com a partir de l’acció de caminar junts sorgeixen complicitats entre els membres del grup i com aquests participen conjuntament en diferents activitats i posen de manifest les seves habilitats.

El projecte també ha estat origen d’una publicació que s’ha elaborat a partir dels treballs dels membres del grup. Amb una cinquantena de pàgines, inclou fotografies de les sortides així com dibuixos, poesies i textos entorn del fet de caminar.

Vic, novembre de 2016.- ACVic Centre d’Arts Contemporànies va acollir divendres passat la presentació del documental i la publicació sorgits de Caminants , una iniciativa de Deriva Mussol que ha consistit en l’organització de sortides a caminar amb la participació depersones amb un diagnòstic de salut mental junt amb estudiants de la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), seguidors de Deriva Mussol i altres persones a títol individual. El projecte, que s’ha dut a terme amb la col·laboració d’Osonament (FCMPPO) i amb el finançament i suport tècnic d’Obertament, ha combinat la seva funció social amb una finalitat artística. “El temps caminant junts crea un espai de confiança entre els participants que ajuda a superar algunes dificultats, entre les quals es troba l’estigma i l’autoestigma”, expliquen Jordi Lafon i Eva Marichalar-Freixa, membres de Deriva Mussol, que es van mostrar “molt satisfets” tant del resultat del projecte com del documental i la publicació.

El documental, realitzat per Xef Vila i amb música de guitarra creada per a l’ocasió per Víctor P, mostra com a partir de l’acció de caminar junts sorgeixen complicitats entre els membres del grup i com aquests participen conjuntament en diferents activitats i posen de manifest les seves habilitats. “Cada un de nosaltres va compartir els seu talent amb la resta”, diuen Lafon i Marichalar-Freixa. Així, es veu, per exemple, com l’Iris ensenya als altres a ballar; com en Marc fa gala d’una privilegiada i potent veu o bé com es dibuixen entre ells a través d’un joc. La presentació va comptar amb la participació d’alguns dels caminants de les sortides que van aportar el seu testimoni. “Ha estat una gran oportunitat de conèixer gent que d’altra manera no hauria estat possible conèixer i també de descobrir-te a tu mateix”, diu un dels estudiants de la UVic-UCC que va participar a la iniciativa. “Ha estat un procés molt enriquidor i creatiu”, afirma un dels usuaris d’Osonament assistent a les sortides.

El projecte Caminants també ha estat origen d’una publicació que s’ha elaborat a partir dels treballs i de la capacitat creativa dels membres del grup. Amb una  cinquantena de pàgines, la publicació inclou fotografies de les sortides així com dibuixos, poesies i textos entorn del fet de caminar; el disseny ha anat a càrrec d’Adicciones porquesí. Les caminades es van dur a terme cada dimarts al matí entre l’hivern i la primavera d’aquest any a diferents indrets de la ciutat de Vic i tenien de mitjana una desena d’assistents. El projecte ha comptat amb la participació d’ACVic Centre d’Arts Contemporànies i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya en alguns trams.

Sobre Deriva Mussol
Deriva Mussol és la denominació d’una parella artística formada per l’artista visual Jordi Lafon i l’artista en arts performàtiques Eva Marichalar-Freixa. Sota aquesta marca, han elaborat des de 2012 diferents projectes centrats en el fet de caminar i la deriva com a formes d’explorar possibilitats de creació i aprenentatge en contextos contemporanis, com #relleus_Parada Zero, Caminar el Perímetre #Sabadell o bé Caminants. Deriva Mussol és una iniciativa sorgida del Projecte Viver d’ACVic Centre d’Arts Contemporànies.

Sobre ACVic Centre d’Arts Contemporànies

ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostres vinculades a l’art contemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals tant de l’entorn immediat com de fora i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d’incidir en elements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de porta-los a terme en un àmbit més experimental.

Veure el documental

Descarrega la publicació

Més informació:
MONMAR COMUNICACIÓ · Eudald Aymerich Jou · Tel. 93 812 58 97 · 685 506 531 (whatsapp) · [email protected]

ndp_Caminants, projecte artístic i social de Deriva Mussol, presenta un documental i una publicació a ACVic ndp_Caminants, projecte artístic i social de Deriva Mussol, presenta un documental i una publicació a ACVic

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions