ACVic crea una nova maleta pedagògica per promoure l’art a l’aula després de l’èxit de la primera iniciativa

Vic, febrer de 2017.- ACVic Centre d’Arts Contemporànies presenta la seva segona maleta pedagògica després de l’èxit de la primera iniciativa d’aquest tipus, dedicada a la llum i que ja han utilitzat una seixantena de centres educatius a Catalunya. La maleta, que ofereix materials didàctics per treballar el concepte del buit, té el doble objectiu “de promoure l’art a l’aula i fer créixer la xarxa d’agents de l’àmbit de l’art i l’educació”, segons explica Bruna Dinarès, coordinadora de les activitats educatives d’ACVic. Es tracta d’un recurs pedagògic, sorgit del programa Art i Escola, programa que promou la presència de l’art a les escoles impulsat per ACVic i el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona, al qual poden accedir de manera gratuïta els centres educatius, escoles i centres d’art i entitats que ho sol·licitin. La nova maleta s’ha presentat a l’Escola Vic Centre amb la participació d’alumnes del centre i de l’Institut La Plana i la intervenció de Bruna Dinarès i Toni Cirera, de l’empresa Materials Educatius.

La maleta Art + Escola + Buit, com s’ha batejat, inclou recursos didàctics per treballar el buit a l’aula que són una “síntesi de les experiències presentades a l’edició d’Art i Escola 05 però alhora també és, en ella mateixa, un projecte que pot utilitzar quasevol centre encara que no hagi treballat el buit”, comenta Dinarès. A diferència de la llum, tema en què es basa la primera maleta, “el buit no està dins el currículum escolar i, per tant, la iniciativa és una oportunitat de poder-ho treballar a classe”. “El buit està més vinculat a l’educació artística, en valors i emocional”, afirma. De moment, la maleta ja ha rebut les primeres sol·licituds abans fins i tot d’haver-se presentat a la comunitat educativa.

Però què s’hi pot trobar a la maleta? “D’entrada, hi ha peces per generar un debat sobre el buit i per fer-ne un mapa conceptual; també peces d’espuma fungibles amb què els alumnes poden realitzar creacions col·lectives i individuals”, explica Toni Cirera, de l’empresa Materials Educatius, encarregada de la producció de la maleta i que ha participat en l’elaboració dels continguts. A més, inclou una petita guia il·lustrada, un llapis de memòria amb materials digitals i una publicació amb tots els projectes d’Art i Escola 05. Però el gruix d’experiències i propostes d’ús dels materials “les publicaran al web artiescola.cat els propis mestres perquè altres puguin inspirar-s’hi”, explica Cirera. El mateix web inclou també tots els projectes del programa Art i Escola.

ACVic espera que la nova maleta tingui l’acceptació de la primera i que aquesta es doni a conèixer “gràcies al boca-orella així com a la xarxa de centres que participen als nostres programes i activitats”, com explica Dinarès. Tot i que aquesta serà la segona maleta consecutiva que presenta ACVic en poc més d’un any, “això no significa necessàriament se n’hagi de fer una de nova per a cada edició d’Art i Escola”.

L’èxit de la maleta de la llum
ACVic s’ha decidit a tirar endavant la seva segona maleta després de veure l’èxit de la primera creada per treballar el tema de la llum a l’aula. Les xifres de sol·licituds parlen per si mateixes: des del seu llançament, a finals de 2015, una seixantena de centres escolars, han utilitzat una de les dues maletes Art + Escola + Llum de què disposa ACVic. La iniciativa a més, no només ha arribat a Osona i la Catalunya central sinó també a centres de comarques com el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Barcelonès, el Baix Ebre, el Penedès, el Segrià, etc; a banda, també ha viatjat a fora de Catalunya, concretament al País Valencià i Madrid. I les sol·licituds lluny d’aturar-se, “segueixen arribant”, com constata Dinarès. Quin és el secret de l’èxit d’aquest format? Cirera ho té clar. “La maleta, recurs pedagògic que fa molts anys que s’utilitza, és un caramel per als mestres: és, a banda de gratuït, un format atractiu i fàcil d’utilitzar; a més, es guanya immediatament l’atenció dels alumnes quan entra a classe”.

Sobre ACVic Centre d’Arts Contemporànies
ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostres vinculades a l’art contemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals tant de l’entorn immediat com de fora i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d’incidir en elements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de porta-los a terme en un àmbit més experimental.

Més informació a:
MONMAR COMUNICACIÓ · Eudald Aymerich Jou · Tel. 93 812 58 97 · 685 506 531(whatsapp) · [email protected]

ndp_ACVic crea una nova maleta pedagògica per promoure l\'art a l\'aula després de l\'èxit de la primera iniciativa ndp_ACVic crea una nova maleta pedagògica per promoure l\'art a l\'aula després de l\'èxit de la primera iniciativa

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions