El Gremi de Llibreters de Catalunya confirma les bones sensacions de Sant Jordi amb una facturació de 21,80 ME, un 4% més que l’any passat

El Gremi de Llibreters de Catalunya ha presentat avui el balanç del Dia del Llibre per Sant Jordi de 2017, que ha tancat amb una facturació de 21,80 M€ (20,96 M€, el 2016), el que suposa un increment del 4%, si sumem dissabte i diumenge, tal i com va acordar la Cambra del Llibre de Catalunya de manera excepcional per a enguany. Aquesta xifra suposa superar els 1,6 milions d’exemplars venuts.

Es confirmen, doncs, les bones sensacions de participació que el Gremi apuntava en la roda de premsa prèvia a la diada. A tot Catalunya es va convertir el diumenge en l’oportunitat a què es convidava la ciutadania d’aprofitar la jornada festiva per a viure-la amb més intensitat, tot participant en activitats, visites i compra de llibres. Les dades corroboren “les sensacions positives que vam tenir durant la diada en què hi va haver una participació excepcional en tot el país en general”, segons Antoni Daura, president del Gremi.

Així ho expressaven les llibreries de tot el país al llarg del dia, gràcies a l’arrelament de la festa entre la població, que va sortir massivament a celebrar-ho aprofitant el bon temps que va fer arreu. “Sembla que finalment s’ha trencat la creença que Sant Jordi és més participatiu entre setmana; s’ha demostrat que la gent s’hi aboca caigui quan caigui”, diu Daura. Els presidents del Gremi de Llibreters de les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona, M. Carme Ferrer, Miquel Bernal i Josep Rovira, confirmen així mateix que la jornada va ser excepcional i manifesten estar “molt satisfets tant pel que fa a la participació com a la venda de llibres”.

A diferència de l’any passat, en què les tormentes van esguerrar les dades de facturació d’alguns territoris, aquest 2017 l’èxit de vendes s’ha produït a tot el país, amb escasses incidències. En aquest sentit, el Gremi valora molt positivament la decisió d’un centenar de municipis que van apostar per permetre l’obertura comercial el dia 23, a iniciativa del Consell de Gremis de Catalunya, fet que ha afavorit que el Dia del Llibre de 2017 hagi tornat ser positiu.

Representants de les ciutats literaries UNESCO que han visitat Barcelona per Sant Jordi de la mà de l'institut de Cultura de Barcelona i del Gremi de Llibreters.

Es confirma, doncs, la tendència encetada el 2016 d’un Sant Jordi cada vegada més participatiu, sigui entre setmana o en festiu, cosa que demostra l’estimació de la ciutadania per aquesta festa i l’impuls que això suposa per a la candidatura de la festa a ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

La participació de la gent es palesa en la compra de llibres i també en la participació en actes diversos, com el concurs de selfies a partir de la nova app del Gremi, UnLlibrePerMi, en què tothom pot tenir a l’abast del mòbil i de forma gratuïta la relació de totes les llibreries agremiades de Catalunya i les seves activitats de forma geolocalitzada. Els premis del concurs han estat:

El més Romàntic: una nit al Montanyà Hotel & Lodge
El més Original: un dinar per a 2 persones al Restaurant Alkimia de Jordi Vilà, reconegut amb 1 estrella Michelin al 2004 i mantinguda fins a l’actualitat.
El més Divertit: pack familiar de 4 entrades d’un dia a PortAventura Park.
El de Sant Jordi: dinar amb l’escriptor Màrius Serra al Sopa de Lletres per a parlar de creativitat, de lectures i passions literàries en un ambient relaxat i saludable.

Gran impressió de les Ciutats de Literatura UNESCO
En aquest sentit, i com s’havia anunciat, el Gremi va rebre la delegació de les ciutats Patrimoni de la Literatura per la Unesco d’arreu del món per a explicar-los la xarxa llibretera de Catalunya, la seva capil·laritat territorial i com s’organitza i què significa el Dia del Llibre per Sant Jordi. La delegació va veure i viure la festa en els carrers de Barcelona i va declarar estar sorpresa per l’abast de participació ciutadana, la logística que comporta i les dades de venda i moviment de llibres que implica.

F'oto d'ambient a les parades de llibres a la Rambla ¡, plenes de gent.

Així mateix, es va rebre una delegació de The Chinese People’s Association for Friendship with Foreign Countries, encapçada pel seu secretari general, el Sr. Li Xikui. La delegació volia conèixer el Sant Jordi directament en conversa amb el Gremi i emplaçar-se aquest mateix any per explorar possibilitats d’intercanvi cultural i d’implantació de la festa en el seu país a partir de l’any vinent. En aquesta línia, la ciutat de Palerm va celebrar també Sant Jordi, en la seva segona edició, encarada a formalitzar un agermanament entre la capital siciliana i el Gremi.

Alguns indicadors rellevants sobre les vendes
Obtinguts a partir de LibriData, eina de la Cambra del Llibre de Catalunya que comptabilitza les dades de venda de 172 punts a Catalunya -inclou la informació de les parades. Així, aquest Sant Jordi:

Es van vendre 52.467 títols diferents, un 15,9% més que el 2016.
Dels exemplars venuts, el 56% van ser en català (un 1,78% més que l’any passat), el 43% en castellà i l’1% en altres idiomes.
El pes percentual dels 10 títols més venuts ha estat del 6,34%.

“Durant l’any, en el mercat hi ha més oferta de títols en castellà que en català però per Sant Jordi i els dies previs, es venen en conjunt més exemplars en català que en castellà, exceptuant en la categoria de no ficció”, explica Daura.

Cal destacar que, del total de vendes de la diada, la literatura infantil i juvenil ha suposat el gruix més important de vendes, gràcies a la seva importància creativa i industrial que ha fet, per exemple, que la nostra literatura fos la convidada de la Fira de Bolonya d’enguany, la més important del món en aquest àmbit. Les llibreries catalanes hi aposten de manera clara i decidida, conscients de la importància cultural de la lectura en els infants i joves, voluntat que es repetirà del 2 de maig al 17 de juny amb una nova edició de la campanya Fas Anys.Tria un llibre:

Infantil i juvenil: 35, 31% / Ficció: 34,25% / No Ficció: 30,44%

Més informació:
MONMAR COMUNICACIÓ · Eudald Aymerich Jou – Tel. 93 812 58 97 – 685 506 531 (whatsapp) – [email protected]

Ndp_Balanç Sant Jordi Ndp_Balanç Sant Jordi

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions