ACVic reuneix el millor videoart del país en l’exposició Pantalla Doble

ACVic Centre d’Arts Contemporànies mostra dues recents produccions de videoart de dos destacats creadors catalans en les quals prèviament hi ha participat com a coproductor. En la represa de les exposicions després de les vacances, ACVic programa fins al novembre Pantalla Doble, una exposició que recull les videocreacions de Carles Congost i Joan Morey guardonats a les dues últimes edicions del Premi de Videocreació impulsat en col·laboració entre els membres de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, LOOP Barcelona, Arts Santa Mònica i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. “Volíem posar en diàleg dos artistes que han compartit part de la seva trajectòria, que formen part d’una mateixa generació i que, per la seva actitud experimental en els formats i rebel en les formes dels missatges, han esdevingut configuradors d’una obra clarament diferenciada, però que a escala multidimensional i sensorial esdevé propera”. “No són purament videoartistes; són creadors interessats en el desplegament multidisciplinari de l’art en el qual el vídeo esdevé una eina potent”, explica Ramon Parramon, director artístic d’ACVic. La rentrée artística també inclou l’exposició de Toni Ferron I si resulta que en comptes de ser ciutadans és que només som espectadors?, una reflexió sobre “la dictadura de la imatge”, com explica Ferron, amb quadres de gran format finançats a través de micromecenatge.

Els videocreadors Carles Congost i Joan Morey. Foto: ACVic Centre d'Arts Contemporànies.

Pantalla Doble té un doble tempo. Inicialment, l’espectador podrà contemplar el projecte de Carles Congost, WONDERS, “un híbrid entre el biopic musical, el documental, la ficció poètica i la reflexió assagística” protagonitzat pel grup de reggae Musical Youth que es va fer popular als anys 80 pel tema Pass the dutchie (1982). El vídeo incorpora el testimoni d’alguns dels membres de la formació de Birmingham que expliquen com van viure la popularitat però també textos d’Eloi Fernández Porta. Tot i que l’eix del one hit wonder -grup d’un sol èxit- n’és el fil conductor, “acaba parlant de temes més genèrics com la idea d’èxit, de fracàs, l’abandó, que són de lectura més àmplia i que es poden aplicar a experiències que no siguin la musical”, afirma l’artista olotí.

La segona part de Pantalla Doble s’iniciarà el 20 d’octubre amb COS SOCIAL, títol del projecte de Joan Morey que “analitza la relació de l’individu amb el fet social a través d’una performance sense públic enregistrada en vídeo”. Com si es tractés d’una lliçó d’anatomia, es presenta un cos nu a mercè de l’observació i la manipulació per part d’un petit grup d’individus a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, un lloc dissenyat per fer-hi disseccions humanes I per a l’anàlisi i exhibició anatòmica i que aquí esdevé escenari. “COS SOCIAL s’estableix així com un gran dispositiu tridimensional que es replega sobre si mateix i que arrenca del cos i de la seva immanència”, segons explica. Pantalla Doble mostra també documents i elements complementaris de cada artista que permetran aprofundir en la seva obra entre els quals hi ha publicacions de la biblioteca de Manel Clot, el crític i comissari d’art desaparegut l’any passat i que en repetides ocasions va treballar amb Congost i Morey. També s’ha programat un taller de performance impartit per aquest segon que permetrà incidir en les relacions entre el vídeo i la performance.

Ferron planteja una reflexió sobre la dictadura de la imatge. Foto: ACVic Centre d'Arts Contemporànies.

La rentrée artística d’ACVic compta, a més, amb l’exposició del vigatà Toni Ferron I si resulta que en comptes de ser ciutadans és que només som espectadors?, una reflexió sobre “l’excés d’imatges que ens arriben diàriament i, davant de les quals, tenim la sensació de ser tan sols espectadors”, com explica Ferron, amb quadres serigrafiats fets a partir d’imatges procedents dels mitjans de comunicació i d’elements personals de l’artista. També inclou un mural d’imatges. Entre els temes escollits n’hi ha que enllacen amb l’actualitat com per exemple “les travesses dels immigrants al Mediterrani, amb unes imatges que m’han impactat”. L’exposició té la particularitat que ha estat produïda a través d’una campanya de micromecenatge a Verkami. “Ferron té un univers propi i personal en què vincula text i imatges i referències iconogràfiques”, assenyala Parramon. Tant l’exposició de Ferron, situada a la sala lateral, com Pantalla Doble es podran veure fins al 18 de novembre.

Sobre els artistes
Carles Congost (Olot, 1970)
Carles Congost és un consolidat artista multidisciplinari que treballa amb el dibuix, la fotografia, el vídeo i la música. La seva obra gira entorn de temes com “la cultura de masses, el pop, la societat de consum, etc”. Compta amb una dilatada trajectòria que inclou distincions com la Beca de Artes Plásticas de la Fundación Botín (2014), el Premi de Videocreació de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP Barcelona (2016), el Premi de Videoart de la Fundación BBVA (2015) i el Premi Ciutat de Palma (2016). L’any passat va participar en la biennal internacional Manifesta 11 a Zuric (Suïssa). Ha pres part a exposicions col·lectives al MoMA de Nova York, la Biennal de Venècia o el Palais de Tokyo a París i a fires internacionals d’art a París, Chicago, Torí, Miami, Basilea, Monterrey, Nova York i Caracas.

Joan Morey (Mallorca, 1972)
Encara que va néixer a Mallorca, Joan Morey viu i treballa a Barcelona. És llicenciat i DEA en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i ha construït la seva trajectòria com a artista en l’àmbit de la performance amb distincions com la Beca MAEC-AECID pel programa de residències per a Artistes i Investigadors Espanyols i Estrangers a l’Acadèmia d’Espanya a Roma (2015-2016) o el Premi de Videoceació de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP Barcelona (2017). D’entre els seus projectes recents destaca Il Linguaggio del corpo (Real Academia de España en Roma, 2015), The Characters (Museu Es Baluard, Palma de Mallorca, 2015) i Tour de force (2017) en el marc de l’exposició 1000m2 de desig. Arquitectura i sexualitat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Toni Ferron (Vic, 1976)
Toni Ferron és un artista que va estudiar pintura i disseny gràfic i que ha realitzat diverses exposicions individuals i col·lectives. És un autor que treballa a partir de reflexions sobre l’actualitat, moltes vegades a través del prisma dels mitjans de comunicació, i que s’ha convertit en “un sagaç observador de la realitat que l’envolta”, com el descriu la crítica d’art i comissària Anna Palomo. El 2006 va guanyar la Beca Ciutat de Vic a la creació artística.

Sobre ACVic Centre d’Arts Contemporànies
ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostes vinculades a l’art contemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals tant de l’entorn immediat com de fora i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d’incidir en elements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de portar-los a terme en un àmbit més experimental.

Ndp_ACVic reuneix el millor videoart del país en l’exposició Pantalla Doble Ndp_ACVic reuneix el millor videoart del país en l’exposició Pantalla Doble

Més informació: MONMAR COMUNICACIÓ · Eudald Aymerich Jou · Tel. 93 812 58 97 · 685 506 531 (whatsapp) · [email protected]

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions