L’artista egarenc Francesc Abad presenta una publicació que culmina la seva relació intel·lectual amb el filòsof Walter Benjamin en el marc de l’aniversari H25+1 d’H. Associació per a les Arts Contemporànies

Vic, octubre de 2017.- A la recta final de la programació H25+1 per celebrar el seu 26è aniversari, H. Associació per a les Arts Contemporànies (H.AAC) ha presentat la publicació F. A.- W. B. Correspondències, de l’artista egarenc Francesc Abad. Es tracta d’un conjunt d’imatges i textos en forma de llibre d’artista i amb visió retrospectiva i de clausura que sorgeix del diàleg constant d’Abad amb el pensament del filòsof alemany Walter Benjamin (Berlín, 1889-Portbou, 1940), les seves idees i mètode de treball. La presentació s’ha dut a terme aquest dijous a ACVic Centre d’Arts Contemporànies (Sant Francesc, 1 Vic) i ha comptat amb la intervenció del crític d’art i comissari d’exposicions Miquel Bardagil.

Abad en la presentació de la seva publicació junt amb el comissari d'exposicions Miquel Bardagil. Foto: ACVic.

Escrita en català, alemany i castellà, la publicació consta de dues parts: una primera que recull els treballs d’una exposició d’Abad al Goethe-Institut Barcelona al 2010 sobre el filòsof inspirada en conceptes com el dolor, el paisatge i la memòria dels perdedors, i una segona amb manuscrits i dibuixos de Benjamin no publicats. És en aquesta on l’artista fa un exercici de correspondència amb els originals de Benjamin realitzant un altre dibuix al costat. L’obra representa “la culminació” de la relació intel·lectual que ha unit durant 30 anys Abad amb Benjamin, un filòsof que, com remarca l’artista, “desenvolupa una escriptura i pensament creatius, molt al costat de la gent que ens dediquem a l’art”. La publicació explica sobretot “la meva manera de treballar, que és el que realment m’interessa, com a tota la gent de la generació conceptual; el procés és l’obra”, subratlla.

Portada de la publicacio.

Amb un format artístic i algunes parts desplegables, la publicació F.A.-W.B. Correspondències ha estat autoeditada, consta d’unes 300 pàgines i, a banda dels textos d’Abad, també inclou els de Claudia Kalász. Es va publicar a principis de 2017, amb una tirada d’un centenar d’exemplars, i després de Vic, l’artista la presentarà al MACBA a finals de mes.

Sobre Francesc Abad
Francesc Abad (Terrassa, 1944) és un dels artistes catalans més significatius dels que iniciaren la seva trajectòria creativa en el marc històric de l’anomenat art conceptual a Catalunya, molt a inicis dels anys 70, tant per la seva continuada línia de treball com per l’esperit transversal característic del seu discurs. És un dels fundadors i integrants fonamentals del “Grup de Treball”, el col·lectiu d’artistes i teòrics més emblemàtic sorgit en el context de crítica i compromís propiciat per les actituds artístiques desmaterialitzades, i amb el qual participà el 1972 a la Documenta V de Kassel. Al llarg de gairebé quaranta-cinc anys d’activitat ininterrompuda, Francesc Abad ha mostrat regularment el seu treball en el conjunt de l’Estat espanyol i als darrers anys ha participat també en significatives exposicions temàtiques i de grup de caire històric i crític, nacionals i internacionals.

La seva activitat artística es construeix i es reconeix com una reflexió cultural articulada en forma d’imatges dialèctiques, centrada en la fragilitat de l’home, el paisatge i la paraula, el pas del temps i el pes de la memòria, l’agonia industrial i la progressió històrica, el final de mons que s’acaben, l’exili i el dolor, configurant una particular escriptura dels límits que prioritza clarament el compromís personal i la recerca social per damunt de la qualitat estètica i el caràcter objectual. Una reflexió, en definitiva, molt útil també per repensar els esdeveniments socials i polítics amb els quals s’ha anat determinant la història del segle XX.

Entre les darreres instal·lacions destaquen, per una banda, el procés d’investigació històrica El Camp de la Bota (www.francescabad.com/campdelabota), un projecte cabdal pel que fa a la recuperació de la memòria i el retorn de la dignitat social i personal a les víctimes oblidades del franquisme i, per una altra, la confluència sintètica, quasi definitiva, de les recerques i interessos que l’artista ha mostrat al llarg de molts anys per la figura i l’obra del pensador alemany, mort a Portbou, Walter Benjamin, que ha acabat materialitzant en el projecte block W.B. (www.blockwb.net).

L’interés continuat, i entrellaçat, de Francesc Abad per pensadors, científics, historiadors i filòsofs del segle XX, fa acte de presència també a l’hora de descriure la seva pròpia feina: “Des de 1958, i durant quinze anys, vaig treballar a la indústria tèxtil; durant els trenta següents ho he fet al món educatiu; així doncs, sempre he estat estretament vinculat al món laboral: un exili permanent, lúcid i encantador”. Com deia Joseph Brodsky, a qui l’artista sempre confessa deure part del seu coneixement poètic: ”Per professió o, més ben dit, per l’efecte acumulatiu de tot el que he estat fent durant anys, sóc artista; per ofici, tanmateix, sóc professor de dibuix.” També, com assegurava Hannah Arendt, un altre dels seus puntals més persistents: “No tinc intenció de fer carrera, ni per convicció, ni per capacitat.” Text del crític d’art i comissari d’exposicions Manel Clot.

H.AAC, referent de l’art contemporani
L’art contemporani no s’entendria a Osona sense H. Associació per a les Arts Contemporànies (H.AAC). Creada al 1991, l’entitat ha promogut des dels seus inicis manifestacions artístiques i de pensament relacionades amb les idees i estètiques contemporànies, així com amb la creació, recerca i estudis en aquest camp. Ha dut a terme projectes en diferents àmbits com la Quinzena d’Art de Montesquiu (QUAM); edita, en col·laboració amb Eumo Editorial la col·lecció Textos sobres les Arts Contemporànies; realitza exposicions i organitza conferències i debats sobre aspectes de l’art i del pensament contemporani. Des de 2009, ha centrat la seva activitat principalment en la gestió d’ACVic Centre d’Arts Contemporànies, resultat de la cooperació entre l’Ajuntament de Vic, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i H. Associació per a les Arts Contemporànies. De cara al futur, l’associació vol “continuar treballant, canalitzant i fomentant la creació, la formació i la col·laboració entre els diferents estaments del sector de les arts i la cultura”.

Més informació: MONMAR COMUNICACIÓ ·Eudald Aymerich Jou · Tel. 93 812 58 97 · 685 506 531 (whatsapp) · [email protected]

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions