L’osonenca Anna Dot finalitza la seva residència artística a la ciutat danesa de Søro en el marc de la participació d’ACVic a la iniciativa europea ‘Comunitats Invisibles’

Vic, maig de 2018.- L’artista osonenca Anna Dot ha acabat la seva residència artística a la ciutat danesa de Søro en el marc de la iniciativa europea ‘Comunitats Invisibles’, que forma part del projecte Participatory Art for Invisible Communities (PAIC), que vol donar veu a les comunitats aïllades i en reivindica la seva identitat. Dot ha realitzat la seva residència amb l’artista de Copenhaguen Jette Ellgaard entre els dies 7 i 19 de maig.

L'artista en una reunió durant la seva estància a Sorø.

La presència d’Anna Dot en aquesta activitat s’emmarca en la participació d’ACVic Centre d’Arts Contemporànies, entitat gestionada per H.Associació per a les Arts Contemporànies, en el projecte europeu ‘Comunitats Invisibles’, una iniciativa cofinançada pel programa Europa Creativa de la Unió Europea i que entre 2016 i 2018 porta a terme residències artístiques, tallers, taules rodones i altres dinàmiques a quatre ciutats europees: Søro (Dinarmarca), Osek (Eslovènia), Vis (Croàcia) i Vic. Els socis que formen part del projecte són Omnimedia, Søro Kunstmuseum, University of Nova Gorica i ACVic Centre d’Arts Contemporànies.

Pràctiques artístiques per guanyar visibilitat
Anna Dot assegura que l’objectiu de l’estada s’ha centrat a “utilitzar les pràctiques artístiques per conèixer millor la realitat de dos grups de persones anònimes i invisibles per a la societat i mostrar les seves activitats als museus perquè guanyin visibilitat”. El primer grup, anomenat Afrika Strik, està format per dones jubilades que elaboren productes de ganxet que comercialitzen amb finalitats benèfiques a països d’Àfrica i Europa de l’Est. Una vegada conegudes les activitats, els visitants de l’exposició han pogut compartir cafè i pastissos amb les dones, alhora que teixien amb elles.

L'artista Anna Dot amb el grup de dones que va treballar a Sorø.

El segon grup ha estat constituït per tres noies que tenen un cert grau de disfunció cognitiva. Amb aquest col•lectiu, el procés de coneixement ha sigut possible mitjançant l’art del dibuix. Dot explica que “hem utilitzat la tècnica del dibuix cec, que ens ha servit de llenguatge de comunicació per emergir coses personals i compartir-les”. El projecte va finalitzar amb la representació dels dibuixos al Søro Kunstmuseum com a base per a l’elaboració d’una tela feta per les artistes.

Dot destaca que en les dues iniciatives “l’art ens ha servit com un llenguatge per comunicar-nos amb els grups de dones i crear un vincle amb elles”. L’artista osonenca afegeix que la intenció no era construir una obra, “sinó traduir i transportar la tasca d’aquests dos col•lectius des d’un context privat i desconegut a un espai públic com un museu”.

L'artista en una activitat durant la seva estància a Sorø.

Anna Dot és una artista i investigadora osonenca que treballa al Departament de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades de la Universitat de Vic. Els seus projectes

se centren en els processos de traducció i comunicació i posen interès especial en els processos de lectura i escriptura, així com en les tecnologies digitals. En la seva pràctica, sovint utilitza eines que exploren i tracten el text com si fos una tecnologia d’acumulació.

Els seus projectes s’han mostrat a diversos espais de Catalunya, com ara la Fundació Antoni Tàpies i la Capella de Barcelona; el Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona; el Museu de l’Art de la Pell, de Vic, o la Capella de Sant Roc, de Valls. A més, ha participat al programa Open Studio 2018 de Madrid i ha exposat a Plataforma Revolver, de Lisboa; a la Kunsthalle Mainz, a Alemanya; a la Galería Tiro Al Blanco, de Guadalajara, a Mèxic; i al Muzej savremene umetnosti Vojvodine, de Novi Sad, a Sèrbia.

Sobre el projecte PAIC
La residència d’Anna Dot a la ciutat danesa de Søro s’emmmarca en el projecte europeu Participatory Art for Invisible Communities (PAIC), del qual ACVic és un dels quatre socis participants. El projecte té com a missió principal promoure elements que facin visibles les identitats culturals en contextos aïllats o invisibilitzats i es fonamenta en metodologies que combinen les pràctiques artístiques amb la participació col•lectiva de persones que habiten en cadascun dels llocs en què es desenvolupa. Els artistes que hi participen han pres part en alguns dels seus processos, tot i que una part dels treballs que s’hi presenten han estat realitzats prèviament i en altres contextos.

Imatge de l'artista acompanyada durant la seva residencia a Sorø.

El PAIC té altres objectius, com fomentar l’art contemporani en el context social i territorial; enriquir elements identitaris i culturals; potenciar el treball en equip i les relacions interpersonals; elaborar un projecte artístic entre diverses persones que formen part de comunitats locals i generar treballs interdisciplinaris entre artistes locals i estrangers.

Sobre ACVic Centre d’Arts Contemporànies
ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la
creació, investigació i producció de propostes vinculades a l’art contemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals, tant de l’entorn immediat com de fora, i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social, creant situacions que
possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d’incidir en elements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de portar-los a terme en un àmbit més experimental.

Més informació a: MONMAR COMUNICACIÓ • Eudald Aymerich Jou • Tel. 93 812 58 97 • 685 506 531 (whatsapp) • [email protected]

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions