La Llibreria Hispano Americana s’avança al futur i obre Bits & Books, un espai d’inspiració maker que fomenta la creativitat i el desenvolupament de projectes


Jeroni Boixareu i Ferran Fàbregas, equip de Bits & Books

Barcelona, juny de 2018.- Davant del repte que plantegen els nous usos i consums culturals, la Llibreria Hispano Americana, referent en la venda de llibres tècnics i científics, fa un pas endavant i obre Bits & Books, un innovador espai adreçat a amants del moviment maker, creadors d’objectes majoritàriament tecnològics. Un lloc que vol ser “la llibreria tècnica del futur que pugui satisfer la demanda dels que volen accedir a noves formes d’aprenentatge, per exemple, a través de tallers”, explica Jeroni Boixareu, llibreter i impulsor de la iniciativa. Bits & Books ofereix formació però també venda d’elements i serveis per a la creació maker, de llibres i espais de coworking per llogar.

La idea d’obrir Bits & Books com un espai maker vinculat a una llibreria, inèdit al nostre país, sorgeix arran de l’arribada del fenomen maker a casa nostra procedent dels Estats Units, on ha agafat gran força. “Els makers són els artesans del s. XXI donat el seu interès de crear objectes, que poden ser d’utilitat domèstica, a través de l’ús de les noves tecnologies”, diu Boixareu. Un moviment que “està íntimament lligat amb la nova tendència d’educació STEAM (acrònim format per les inicials de Science, Technology, Engineering, Arts i Mathematics) que algunes escoles pioneres ja estan aplicant”. El llibreter afirma que l’espai no parteix de zero ja que compta amb clients de la llibreria “interessats en el tema maker i que en podran ser nous consumidors” però també vol “atreure gent més jove i avesada a internet, que podrà veure com part dels coneixements que volen adquirir també es poden trobar en molt bons llibres tècnics”.

Bits & Books integra, en un local de 100 m2 comunicat per un passadís interior amb la Llibreria Hispano Americana, diferents espais i serveis. Ofereix llocs de coworking, tant temporals per a knowmads, nòmades del coneixement, com fixos; serveis com una impressora 3D, tall làser i escàner 3D i una botiga amb components per a les creacions makers i que ven també les pròpies obres dels usuaris. Tot això es complementa amb una atractiva oferta de cursos i tallers impartits, tant per a adults com per a nens, i sobre temes com robòtica, impressió 3D, creacions amb Arduino, realitat augmentada i virtual, etc. També s’hi poden trobar llibres sobres especialitats vinculades al fenomen maker. “Tothom ho veu molt original: un espai compartit de llibres i un altre per aprendre, compartir coneixements i dur-los a la pràctica”, remarca Boixareu.

El nou espai ha obert ja les portes aquest juny i també ha posat en marxa la seva programació de tallers amb una resposta molt bona de públic. “La gent està encantada i ja ens demana que fem més tallers dels que hem anunciat”, diu Boixareu. Ja s’hi poden veure també les primeres creacions makers fetes per usuaris com un kit de sintetitzador musical que funciona amb un Raspberry Pi, una espècie de miniordinador de baix cost; un kit educatiu per a escoles fet amb Arduino, sistema de plaques per construir dispositius digitals i interactius; o bé una estructura de fusta, que barreja arquitectura i biologia i representa un hotel per a insectes. “Abans la tecnologia estava tan sols en mans de les empreses que eren les úniques que s’ho podien permetre; ara el coneixement s’ha democratitzat i està a l’abast de tothom que tingui unes mínimes nocions i a un preu molt accessible”, comenta Ferran Fàbregas, project manager de Bits & Books que defineix l’espai com un lloc on convergeixen ciència, tecnologia i art i que està vinculat amb l’educació.

Imatge de la inauguració de Bits & Books

Projecte d’ampliació
L’obertura de Bits & Books ha suposat una inversió de 70.000 euros a l’empresa Marcombo, S.A., la seva propietària i també la de la Llibreria Hispano Americana, que espera poder recuperar en dos anys. El local s’ha engegat amb una plantilla de tres persones que se sumen a les vuit que ja treballen a l’empresa que està negociant la incorporació d’un possible soci al projecte. Boixareu està convençut que l’aposta de Bits & Books tirarà endavant amb èxit i, per això, ja estan treballant en el projecte d’una futura ampliació de l’espai aprofitant 150 m2 quadrats amb què compten al soterrani de l’edifici que inclouria “un lloc més gran per fer tallers, una sala de reunions per al coworking, un office més espaiós i un petit magatzem”.

Segons Boixareu, l’obertura del nou establiment serà també “positiva” per l’Editorial Marcombo, vinculada a la llibreria i que publica llibres tècnics i científics “ja que ara comptarà amb un altre suport com Bits & Books que ens serà útil de cara a conèixer noves tendències i possibles autors”. De fet, l’editorial ja ha editat obres de l’àmbit maker, com ¡Empieza a crear! i Electrónica para makers, i títols sobre la utilització d’Arduino, Raspberry Pi, impressió 3D, etc.

Sobre la Llibreria Hispano Americana
Amb més de 80 anys d’història, la Llibreria Hispano Americana és un referent del llibre tècnic tant a Catalunya com a la resta de l’ Estat. Fundada al 1937, va ser adquirida per Marcombo, S.A. el 1950 quan s’especialitza i comença a dedicar-se a la promoció i venda de títols tècnics i científics. La llibreria compta amb un fons bibliogràfic integrat per tots els segells editorials d’aquestes especialitats en castellà i català i també per una acurada selecció del millors llibres en anglès. Des de l’any 2000, es duu a terme anualment el premi Josep Maria Boixareu Ginesta en honor al gran impulsor de la llibreria, que va regentar durant més de 35 anys, i que reconeix la tasca d’un llibreter a l’Estat.

Més informació a:MONMAR COMUNICACIÓ • Eudald Aymerich Jou • Tel. 93 812 58 97 • 685 506 531 (whatsapp) • [email protected]

NDP_La Llibreria Hispano Americana s\'avança al futur i obre Bits & Books, un espai d’inspiració maker que fomenta la creativitat i el desenvolupament de projectes NDP_La Llibreria Hispano Americana s\'avança al futur i obre Bits & Books, un espai d’inspiració maker que fomenta la creativitat i el desenvolupament de projectes

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions