El director de TV3, Vicent Sanchis, anuncia canvis profunds en el panorama de mitjans en una conferència al Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica de Catalunya

Convidat pel Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica de Catalunya, el director de TV3, Vicent Sanchis, ha dibuixat canvis profunds en el panorama de mitjans a Catalunya els pròxims anys en una conferència sobre el paper dels mitjans als s.XXI. Sanchis ha explicat les dificultats que la revolució digital està suposant per als grans grups de comunicació i perquè hi hagi un relleu generacional als mitjans. Tot i així, ha deixat clar que la transformació viscuda, “un canvi de concepte que va més enllà dels aspectes tècnics”, també ha portat aspectes positius, com la democratització de la informació i l’aparició de nous mitjans digitals.

Sanchis, que ha començat la seva intervenció recordant els seus inicis professionals en una impremta, ha anunciat un futur complicat per als grups de comunicació, com el Grup Godó, el Grup Planeta i el Grupo Zeta, davant dels reptes de la revolució tecnològica. “D’aquí deu anys veurem el que en queda”, ha dit. El director de TV3 ha explicat també les dificultats que es viuen en el relleu generacional dels mitjans ja que “surten més periodistes de les facultats dels que es jubilen i, a més, quan comencen a treballar estan més mal pagats”. En aquest sentit, ha posat de manifest “l’existència de dobles escales salarials i condicions laborals més precàries”.

Imatge de la conferència de Vicent Sanchis.

No obstant, el director de TV3 ha remarcat que l’aparició del nou paradigma en els mitjans representa una porta a l’esperança per a la noves generacions de periodistes ja que, segons ell, ara tenen instruments per tirar el seu propi mitjà “com un portal digital o un diari temàtic”. “Sempre es buscarà algú que doni la informació”, assegura. Segons ell, els periodistes també tenen ara com a repte redefinir l’ofici i construir nous prescriptors ja que “ara tothom envia informació a través de Facebook, Twitter, whatsapp”. “Abans una informació la donava un diari i ningú ho qüestionava; ara no se saben les fonts i les correccions són continues”, afegeix.

Sanchis ha remarcat també la pèrdua de difusió i d’influència de la premsa en paper. També ha parlat de la premsa digital que ha posat com a exemple de la pluralitat existent a l’oferta de mitjans actuals a Catalunya. “Aquí tenim diaris digitals com Vilaweb.cat, Naciodigital.cat, elnacional.cat o bé Cronicaglobal.com, tots ells fundats i dirigits per periodistes”, ha dit. “L’accés a la informació s’ha democratitzat i això garanteix la pluralitat”, ha assegurat, un fet que ara “fa impossible trucar i dir això no ho publiqueu”. “Sempre hi ha algú que explicarà els fets”. Vicent també s’ha referit a la publicitat que, segons ell, “s’ha dispersat; ara se’n va a Google, Facebook i Youtube i, a més, la gent no està disposada a pagar per continguts”.

Vicent Sanchis en un moment de la seva intervenció.

A la part final de la seva conferència, Sanchis ha explicat l’esforç que està fent TV3 per no quedar fora de joc en la transformació digital i la fragmentació de les audiències. Tot i així, creu que l’aposta de la televisió catalana ha de ser per canviar el model en el futur i convertir-se en una fàbrica de continguts. També ha subratllat que el fet de ser líders, “amb unes audiències que no es troben enlloc a Europa” i els nombrosos estudis de qualitat als quals se sotmeten avalen l’actual gestió i programació.

Sobre Vicent Sanchis
Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i doctor en Comunicació per la Universitat Ramon Llull (URL), Vicent Sanchis és director de TV3 des de finals de 2017. El periodista, nascut a València el 1961, compta amb una destacada trajectòria en l’àmbit dels mitjans on ha dirigit el setmanari El Temps (1984-1988), el diari Avui (1996-2007) i Barça TV (2009-2010); també ha estat director adjunt del diari digital El món. A banda, ha treballat com a guionista i director de diversos programes de TV3 i ha estat professor a la Universitat Ramon Llull. També ha exercit com a escriptor i ha guanyat els premis d’assaig Joan Fuster el 2009 amb Franco contra Flash Gordon i el Carles Rahola amb Valencians, encara el 2012. Ha estat vicepresident d’Òmnium Cultural.

Sobre el Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica de Catalunya
El Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica de Catalunya té el seu origen en les confraries d’impressors aparegudes a Barcelona a la fi del segle XV i en l’actualitat agrupa i defensa els interessos d’un col•lectiu heterogeni d’empreses i professionals gràfics i manipuladors del paper i el cartró. Amb seu a Barcelona, l’entitat supera el miler d’agremiats que treballen en els àmbits de la preimpressió (composició, disseny), la impressió (òfset, gravat al buit, serigrafia, relleus segellats, impressió de paper d’embalatge, paper continu, digital i flexogràfica) i la postimpressió (enquadernació, manipulació de paper i cartró, trepadors, cartró ondulat). El Gremi, que està afiliat a nivell sectorial a la Federación Empresarial de Industrias Gráficas de Espanya (FEIGRAF), és impulsor i patró de la Fundació Indústries Gràfiques, que regeix l’Escola de Formació Professional Antoni Algueró, ubicada a Sant Just Desvern i l’única a Catalunya especialitzada en arts gràfiques.

Més informació: MONMAR COMUNICACIÓ • Eudald Aymerich Jou • Tel. 93 812 58 97 • 685 506 531 (whatsapp) • [email protected]

El director de TV3, Vicent Sanchis, anuncia canvis profunds en el panorama de mitjans en una conferència al Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica de Catalunya El director de TV3, Vicent Sanchis, anuncia canvis profunds en el panorama de mitjans en una conferència al Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica de Catalunya

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions