ACVic inaugura l’exposició col·lectiva “Els paisatges indecisos”, una revisió del paisatge en entorns naturals, urbans o en desús que constata les conseqüències de la crisi en el territori

Vic, octubre de 2018.- ACVic Centre d’Arts Contemporànies ha inaugurat Els paisatges indecisos, una exposició col·lectiva que fa “una revisió del paisatge a través de les pràctiques de quatre artistes”, com explica David Armengol, el seu curador. A l’exposició, les obres de Jorge Yeregui, Patricia Dauder, Mònica Planes i Judit Bou “proposen una connexió amb el territori físic mitjançant registres de caire performatiu ja siguin d’entorns naturals, urbans o espais en desús”. També constata les conseqüències de la crisi en el territori, amb l’abandonament de solars a mig construir, “però sense voluntat de denúncia directa sinó com un element de compromís que té a veure amb donar veu”. Durant la inauguració, Ramon Parramon, director artístic d’ACVic, ha elogiat la feina tant d’Armengol com dels artistes. L’exposició es podrà visitar fins al 12 de gener de 2019 al centre (c/Sant Francesc, 1 Vic).

Inauguració de l'exposició "Els paisatges indecisos", a ACVic.

Amb Els paisatges indecisos, Armengol fa realitat el seu desig de fer una exposició col·lectiva a partir d’una lectura performàtica del paisatge, una idea que parteix d’una exposició de Jorge Yeregui de 2016 que ell mateix va comissariar. En aquest cas, els artistes, des d’enfocs i processos diferents, aborden el tema del paisatge “ja siguin domesticats, en desús o bé naturals i amb accions performatives però no enteses de manera tradicional sinó com un temps de reconeixement”. Armengol destaca el diàleg que l’exposició planteja entre dues generacions d’artistes: “per una banda, Jorge Yeregui i Patricia Dauder, amb una trajectòria avançada i experiència acumulada, i per altra, les emergents Mònica Planes i Judit Bou, que estan en una etapa inicial de la seva carrera”.

Dels diferents tipus de paisatge que aborda l’exposició, Jorge Yeregui (Santander, 1975) se centra en espais amb obres de construcció abandonats durant la crisi “als quals s’ha borrat la seva identitat de manera dràstica”, com ell mateix explica. En deixa constància, “amb una actitud més de reconeixement que de denúncia” a través de la fotografia o d’un vídeo que, amb el nom de Líneas maestras segueix les vorades d’un solar fins al punt en què van ser abandonades. També Patricia Dauder (Barcelona, 1973) s’interessa pel paisatge en desús, concretament pel terreny d’una fàbrica tèxtil que ja no funciona i on decideix enterrar i desenterrar materials propis per generar l’obra Groundworks (2015) de la qual es mostren peces vinculades a l’escultura, la fotografia i el dibuix.

Mitjançant l’escultura i la instal·lació, l’exposició s’aproxima al paisatge i l’entorn urbans de la mà de Mònica Planes (Barcelona, 1992) que realitza una reflexió crítica sobre els espais lúdics a Moviments i forces apreses (al playground) (2018) “partint d’una investigació d’aquests espais a Barcelona i dels seus orígens”. Per la seva part, l’osonenca Judit Bou (Tona, 1996), que exposa per primera vegada, exhibeix a Un turó (2018) una petita selecció de 16 fotografies sobre un paratge fetes amb l’objectiu de detectar “canvis substancials en la seva condició de lloc però que mai no acaben de produir-se”. “És una reacció fotogràfica davant dels ritmes accelerats que proposa la vida moderna”, diu Bou.

Jorge Yeregui, un dels artistes participants a "Els paisatges indecisos", intervé durant la inauguració.

Sobre David Armengol
El treball com a curador de David Armengol (Barcelona, 1974) presenta dos focus d’interès: les estratègies de recepció i educació en l’art i una anàlisi centrada en la revisió de la figura de l’artista i la seva funcionalitat social. Això el porta a abordar temàtiques sensibles a processos de percepció, estats d’ànim i al contacte amb altres àmbits d’estudi com l’antropologia, la psicologia, la literatura o l’àmbit sonor. A Armengol el preocupa especialment la temporalitat i la condició narrativa del fet expositiu, així com les possibles connexions emocionals entre l’exposició i el seu públic. La condició narrativa de l’art el permet assajar altres sistemes de literatura artística. En els últims anys ha treballat en projectes expositius derivats d’una lectura performativa del paisatge. Actualment, la seva pràctica de comissari ha estat també vinculada a la producció sonora la qual cosa l’ha permès establir connexions entre art contemporani i context musical.

Ha comissariat exposicions a centres tant de de l’Estat (Fundació Joan Miró de Barcelona; Matadero, Madrid; Espai Montcada de Caixafòrum Barcelona; Sala Rekalde, Bilabo, etc) com de l’estranger (Invaliden1, Berlín;  EAC, Montevideo, Uruguay; etc). Ha dirigit projectes expositius amb altres comissaris com Martí Manen. També ha impartit tallers sobre crítica d’art a institucions com el Centre Cultural d’Espanya a Lima, Mamam de Recife o el Museu d’Art Modern de Belo Horizonte i ha coordinat el certamen d’art Sant Andreu Contemporani-Premi Miquel Casablancas de Barcelona.

Sobre ACVic Centre d’Arts Contemporànies
ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostes vinculades a l’art contemporani. Impulsatper l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya igestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals, tant de l’entorn immediat, com de fora i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social, creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d’incidir en elements controvertits de la realitat social, obrint-se a una àmpliatipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de portar-los a terme en un àmbit més experimental.

Més informació: MONMAR COMUNICACIÓ · Eudald Aymerich Jou · Tel. 93 812 58 97 · 685 506 531 (whatsapp) · [email protected]

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions