ACVic acull una exposició de la Col·lecció del MACBA impulsada per la Diputació de Barcelona que gira entorn de la idea de l’entusiasme en l’art

Vic, març de 2019.- ACVic Centre d’Arts Contemporànies inaugura el pròxim 15 de març l’exposició “Entusiasme. El repte o l’obstinació en la Col·lecció del MACBA”, impulsada per la Diputació de Barcelona i que exhibeix una selecció d’obres del fons del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) de diferents artistes i obres vinculades a una idea de l’entusiasme en l’art “que té a veure amb un estat de persistència i tenacitat”, com explica David Armengol, el seu comissari. L’exposició, que compta amb un nodrit programa d’activitats, posa a Vic el punt final a una itinerància que l’ha portat a una desena de municipis de la demarcació de Barcelona des que es va estrenar al 2017.

TERE RECARENS Fucking Glory 2007 Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Col·lecció Fundación Repsol © Tere Recarens, VEGAP, Barcelona, 2017 Fotografia: Cortesia Galeria Toni Tàpies

“Entusiasme. El repte o l’obstinació en la Col·lecció del MACBA” inclou prop d’una vintena d’artistes “locals, nacionals i internacionals” i unes trenta obres “que s’apropen al concepte de l’entusiasme en l’art des de la idea de la resistència i insistència i amb perspectives diferents” i que Armengol classifica en cinc grups: la dels artistes cosmogònics, que parlen de l’origen de l’univers i la humanitat, com Zush, Anne-Lise Coste o Younès Rahmoun; la dels que vehiculen l’art i l’activisme social i polític, com Maja Bajevic, Emanuel Licha, Mireia Sallarès, Cildo Meireles o Gordon Matta-Clark; els que entenen que l’art pot expressar-se a través de la performance, la identitat i el cos, com Vito Acconci o Àngels Ribé; els que parteixen de la vida quotidiana per generar pràctica artística, com Esther Ferrer, Ignasi Aballí, Dieter Roth, Richard Hamilton i Tere Recarens; i, finalment, els que es qüestionen el propi paper de l’art, com Marcel Broodthaers i Peter Friedl. Les peces estan realitzades amb tècniques diverses com la pintura, la fotografia, el vídeo, la performance, etc.

L’exposició intenta, en la tria d’obres i artistes, ser fidel a “les línies del treball del MACBA i per això compta amb artistes locals, com Ignasi Aballí, Àngels Ribé, Mireia Sallarès, Tere Recarens i Zush; grans noms internacionals, com Vito Acconci i Marcel Broodthaers; i artistes de països Mediterrànis i de l’Europa de l’Est com Younès Rahmoun i Maja Bajevic”, assegura Armengol. Tot amb l’objectiu de “donar visibilitat a la col·lecció en el context més local” i “amb una finalitat pedagògica” per poder arribar als centres escolars i a un públic no iniciat en l’art. “Entusiasme. El repte o l’obstinació en la Col·lecció del MACBA” arriba a Vic després d’haver passat per municipis com Badalona, Martorell, Cerdanyola del Vallès, Vilafranca del Penedès, Igualada, Sant Cugat del Vallès, entre d’altres, on “ha tingut bona molt acollida de públic”, un fet que també s’ha notat en l’assistència a les activitats organitzades.

MARCEL BROODTHAERS Les Animaux de la ferme 1974 Col·lecció MACBA. Fundació MACBA © Estate of Marcel Broodthaers, VEGAP, Barcelona, 2017 Fotografia: Rocco Ricci

Activitats paral·leles

L’exposició es complementa amb un ampli programa d’activitats paral·leles; entre aquestes, un taller-visita performativa per a famílies amb el nom de “Cossos que fan coses” a càrrec de Marta Galan (30 de març); la conversa-taller “La pràctica artística:
entre el fer i el no fer” amb l’artista Ignasi Aballí i el comissari de l’exposició David Armengol (3 d’abril); i la xerrada “La guerra de Bòsnia. Claus de contextualització i anàlisi per a l’obra Green Green Grass of Home, de Maja Bajevic”, a càrrec de Jordi Rodri, membre de Trenkalòs (9 d’abril). A banda, s’organitzaran visites comentades a càrrec d’Experimentem amb l’art, Jordi Ferreiro i l’equip educatiu d’ACVic dirigides a centres escolars i grups d’adults. També es durà a terme una visita a l’exposició en el marc del projecte Cultura i Alzheimer i en col·laboració amb el CCCB, l’Ajuntament de Vic i la UVic
(25 d’abril). Totes les activitats i visites comentades són gratuïtes. Per assistir a les visites comentades, cal contactar amb ACVic prèviament.

PETER FRIEDL Untitled (Badly Organized) 2003 Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Donació de l’artista © Peter Friedl, 2017 Fotografia: Gasull Fotografia

La Col·lecció del MACBA

El MACBA, un dels centres de referència de l’art contemporani a l’Estat junt amb el Museu Reina Sofia de Madrid, compta a l’actualitat amb una col·lecció pròpia formada per unes 6.000 obres d’artistes locals, nacionals i internacionals. Davant la impossibilitat de comptar amb un espai per poder-les exhibir, el museu s’ha obert a iniciatives com l’exposició itinerant “Entusiasme. El repte o l’obstinació en la Col·lecció del MACBA”, impulsada per la Diputació de Barcelona, per tal de donar conèixer aquest patrimoni a nivell local. Des del passat octubre, a més, el centre ha habilitat una planta per exhibir obres de la seva col·lecció. “La col·lecció ha anat creixent de manera expansiva i el museu el que intenta ara és ordernar-ho”, assegura David Armengol, que remarca l’interès que “la marca MACBA” genera entre el públic.

ZUSH Kaenia II 1972 Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Antiga Col·lecció Salvador Riera © Zush/Evru, VEGAP, Barcelona, 2017 Fotografia: Rocco Ricci

Sobre ACVic Centre d’Arts Contemporànies

ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostes vinculades a l’art contemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals, tant de l’entorn immediat com de fora, i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social, creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d’incidir en elements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de portar-los a terme en un àmbit més experimental.

Més informació a: MONMAR COMUNICACIÓ · Eudald Aymerich Jou · Tel. 93 812 58 97· 685 506 531 (whatsapp) · [email protected]

Ndp_ACVic acull a la exposició de la col·leccio MACBA Ndp_ACVic acull a la exposició de la col·leccio MACBA

Deixa un comentari

Web programada per ciclick web solutions