Vols sortir als mitjans i no tens pressupost? Segueix aquests consells!

Imatge: www.searchprosystems.com

1. IDEA UN SENZILL PLA
. Confecciona un senzill pla que repongui les següents preguntes: què vull comunicar, com ho faré, quan, a quins mitjans pot interessar i qui atendrà als periodistes.

. Anota’t els principals arguments del projecte, els més atractius i noticiables per quan hagis de ‘vendre’ el tema.

. Confecciona un calendari amb tots els passos a seguir.

. Tingues en compte que els mitjans s’interessen per allò diferent, excepcional, curiós, inèdit, únic, espectacular; i que són tendència temes relacionats amb l’ecologia, tecnologia, emprenedoria, gastronomia…

2. LA NOTA DE PREMSA
. Redacta una nota de premsa amb un llenguatge periodístic i sense faltes o bé, si és possible, encarrega-la a algun professional que la pugui fer amb garanties.

. És important trobar un títol atractiu però que se cenyeixi a la realitat.

. Format: títol, avantítol i/o subtítols; DIN A4, lletra cos 12, extensió d’un full o full i mig. No oblidis incloure les dades i persona de contacte al final.

. És convenient enviar informació complementària, com fotos, imatges, dossiers o bé enllaços a un web amb més informació. És millor que es puguin descarregar des d’internet que com a documents adjunts.

3. FES-TE UNA LLISTA DE MITJANS
. Envia la nota a una llista de mitjans començant per les agències de notícies, ja que n’hi ha menys i et permetran arribar als mitjans als quals serveixen informació.

. A Catalunya hi ha: Agència Catalana de Notícies, EFE, Europa Press; altres agències són Servimedia, especialitzada en temes socials; Associated PressFrance Press, Reuters, Bloomberg, etc.

. Pots obtenir els contactes dels mitjans al web del Col·legi de Periodistes de Catalunya (en el cas de Catalunya), l’Agenda de la Comunicación del Ministerio de la Presidencia de la Secretaria de Estado de Comunicación (Estat) o bé a Google fent la cerca “agenda de la comunicación” i el nom de la comunitat on vols buscar-los (exemple: “agenda de la comunicación” & “asturias”).

Imatge: tenthamendmentcenter.com

4. BUSCA L’EFECTE DOMINÓ
. Després de les agències, segueix pels mitjans més importants per intentar aconseguir l’efecte dominó, el contagi de la publicació d’una notícia dels mitjans grans als petits.

. Si t’adreces a les teles, tingues en compte que els interessen temes visualment explicables adreçats a un públic genèric.

. La premsa de paper tracta els temes més a fons: per això cal que estem ben informats i que sapiguem on encaixa el nostre tema dins de cada mitjà.

. La ràdio tant toca temes d’actualitat com de fons: caldrà saber a quin programa i emissora pot interessar la nostra història; si hem d’explicar-lo a l’estudi o per telèfon, convé preparar-ho abans.

5. LA DATA I L’HORA
. Cal evitar que el moment de llançar el tema coincideixi amb un esdeveniment que pugui eclipsar-lo.

. Tots els moments festius són poc recomanables ja que els mitjans tenen menys recursos i poden cobrir menys temes. Hi ha dies de la setmana menys favorables com divendres o festius.

. Si optem per fer una convocatòria de mitjans millor fer-la al matí perquè els periodistes tenen major disponibilitat i la notícia pot ser recollida pels informatius del migdia.

Imatge: nereanieto.com

. Es pot aprofitar el ressò de determinades festes, com Sant Joan, Sant Jordi i Nadal, per donar a conèixer temes que hi estan relacionats.

6. EL PORTAVEU
. El portaveu és una figura vital perquè parla en nom d’una empresa i és la seva imatge.

. Ha de ser algú que transmeti confiança i coneixement i tingui capacitat discursiva.

. No importa tant el càrrec de la persona escollida com que les seves qualitats per exercir la funció.

. Com a portaveu, és recomanable anotar-se el principals arguments abans d’una entrevista i assajar-los sempre abans!

7. EL COM

. Una vegada has enviat la nota, cal fer-ne un seguiment telefònic començant per als que consideres més importants per arribar al teu públic (no sempre són els que tenen més audiència!).

. Cal fer el seguiment trucant a hores que no interfereixin amb la feina dels periodistes. El matí, el millor moment per fer-ho.

. També es pot enviar la nota de premsa per correu postal com una manera de diferenciar-se.

8. FES CONTACTES
. És important aprofitar qualsevol ocasió per cultivar la relació personal amb periodistes i mitjans: demanar-los si volen ser a la nostra base de dades.

Imatge: https://planosophy.files.wordpress.com

. Es pot trucar a amics periodistes per explicar-los el nostre projecte o bé buscar periodistes i mitjans a les xarxes socials i professionals (com Linkedin) que puguin estar interessats en el nostre tema.

. La relació amb els mitjans s’ha de plantejar com de col·laboració: els podem proporcionar continguts interessants per a la seva audiència i ells a nosaltres difusió.

. Recopila els contactes dels mitjans: a poder ser en un sistema automatitzat i on-line que et permeti ordenar-los.

9. RODA DE PREMSA?
. Una convocatòria de mitjans sempre aconsegueix major repercussió que una nota de premsa però comporta el risc que sigui poc o gens concorreguda.

. Tot i així: el que es pugui comunicar amb una nota de premsa, millor no fer-ho amb una convocatòria.

. Elements a tenir en compte: logística -capacitat de la sala, sonorització, situació, projector, micròfon, etc-, material informatiu -nota de premsa, dossier de premsa, fotos, etc- i protocol -torn de paraules, duració acte, torn de preguntes final, etc-. És convenient confeccionar un guió de l’acte que inclogui tots aquests aspectes.

10. COM SÉ ON HE SORTIT?
. Google Alerts: servei gratuït de Google que et diu a diari els llocs a la xarxa on surten les paraules claus que introdueixis.

. Al cercador Topsy.com, podràs trobar tot el que surti a Twitter.

. Busca’t a Pickanews.com, l’únic cercador gratuït a la xarxa per saber a quin diari i revista de paper de l’Estat has sortit; també ho cerca en diaris i portals digitals. No cal registr ar-se.

. Hi ha empreses de seguiment de mitjans, com Acceso. Hi ha cercadors que et permeten un nombre de cerques gratuïtes, com  http://hemeroteca.mynews.es.

Imatge: miguelpedraza606.blogspot.com

11.VALORACIÓ FlNAL.
. Acaba cada acció valorant els resultats per determinar els errors i encerts.

. Fes un clipping (dossier que recopila les notícies publicades sobre un tema pels mitjans): podràs publicar-ho al teu web i xarxes socials i també fer-ho arribar als teus clients.

. Mira com han recollit en general el missatge els mitjans i quina imatge han donat de tu. T’ajudarà a valorar si és el que vols transmetre.

CLICA PER ACCEDIR A UNA BASE DE DADES DE 6.000 CONTACTES


Leave A Comment