Joan Roca: “No tenim estratègia de comunicació, tan sols hem fet les coses al millor possible”

Joan Roca, al Celler de Can Roca, millor restaurant del món segons la revista Restaurant Magazine. Foto: Monmar Comunicació.

Quina importància doneu a la comunicació?
És fonamental. Per portar-ho correctament, hem augmentat l’equip i el cap de recepció fa de filtre de l’allau de peticions d’entrevistes que rebem. Tenim sort que som tres i tots amb la mateixa representativitat el que ens permet repartir la feina d’atendre als mitjans. De fet, ja teníem un cert entrenament abans de donar-nos la distinció de millor restaurant del món ja que n’havíem fet unes quantes, d’entrevistes.

Deu portar molta feina haver d’atendre tants mitjans cada dia?
Atenem entre cinc i sis entrevistes al dia la qual cosa significa que hi dediquem un parell d’hores. Ho fem encantats i creiem que ara mateix és més important per al país que per a nosaltres.

Quin tipus de mitjans tenen interès en entrevistar-vos?

Les peticions que ens arriben ara són més aviat de mitjans internacionals. Els d’aquí ja ho han cobert i han fet la seva feina. També és cert que procurem atendre tothom: des d’una revista de moda argentina fins a Radio Ecuador, un diari important anglès o americà o bé un estudiant que fa recerca.

De quin manera gestioneu la comunicació?
Al Celler de Can Roca, tan sols hem anat fent les coses al millor possible i hem gestionat la demanda d’informació però no ho hem fet mai pensant en generar notícies ni hem dut a terme cap estratègia comunicativa. No ens plantegem canviar-ho ni tampoc contractar algú perquè ens ho porti; ho preferim fer internament i, per tant, seguir portant-ho amb gent del nostre equip per poder equilibrar les agendes i els calendaris.

També utilitzeu les xarxes socials…
Sí, tenim el Twitter del restaurant (+45.000 seguidors) que porten en Pitu (+10.000 seguidors) i en Jordi (+20.000 seguidors) que a més en tenen un de propi; jo no en tinc. No estem a Facebook. El que sí fem són vídeos que pengem a Vimeo i que ens confecciona una empresa que ens va molt bé perquè s’adapta als nostres horaris.

A l’hora de comunicar, un dels límits que teniu és la família?
Sí, mirem de deixar-los al marge de tots els temes de comunicació, que no ho hagin de ‘patir’.

I pel que fa als idiomes…
El nostre equip és molt políglota. Jo em defenso amb el francès, en Pitu i en Jordi amb l’anglès i si és en italià o alemany ja tenim un traductor dins de la plantilla.

Per què en Joan Roca té més presència mediàtica que la resta de germans?
Perquè la pròpia societat dóna més importància al xef que a la resta però jo tinc molt clar que no és així; em toca fer aquest paper i ho assumeixo. Però si no puc atendre una entrevista els diem que hi anirà en Jordi o en Pitu i els mitjans ho accepten de bon grat.

Heu tingut ofertes de fer televisió?

Sí, ens van oferir anar a MasterChef però nosaltres no podem liderar aquest tipus de projectes. Puntualment, si ens ho demanen i podem, hi anem encantats però m’estimo més dedicar-me a allò que conec; sé que, si no, m’hi trobaria incòmode.

Autors:

Carles Muñoz, periodista i cofundador d’Eixdigital.cat

Eudald Aymerich, periodista i fundador de Monmar Com.

Leave A Comment