Potencia l’audiència dels teus esdeveniments emetent-los en streaming

L’emissió d’actes i esdeveniments en directe per Internet ja està a l’abast de totes les organitzacions. La revolució digital ha abaratit el cost de la tecnologia i l’ha fet accessible a les empreses que ara poden incrementar l’audiència dels seus actes retransmetent-los en viu a través de la xarxa i sumant, a la presencia física dels assistents, la virtual d’internautes de tot el món. Davant d’aquesta creixent necessitat, a Monmar Comunicació hem impulsat el projecte Femstream amb diferents professionals de la comunicació i l’objectiu de donar servei a totes les organitzacions que volen augmentar la difusió de les seves activitats i esdeveniments projectant-los en directe per la xarxa. L’streaming, o live streaming com s’anomena la tecnologia, s’està convertint en un fet cada vegada més habitual en tot tipus d’esdeveniment, com seminaris, congressos, convencions, fires, premis, rodes de premsa, actuacions musicals, espectacles, presentacions corporatives i actes de tot tipus, etc.

El primer streaming, el Premi Llibreter
A Femstream vam realitzar el nostre primer streaming al passat juny retransmetent en directe el Premi Llibreter, que es va dur a terme al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Vam acompanyar l’emissió amb comentaris a través de twitter on vam crear l’etiqueta #premillibreter per concentrar els usuaris que seguien l’esdeveniment virtualment i que aquests poguessin seguir les actualitzacions. La prova pilot va ser un èxit, tant a nivell tècnic com de la qualitat aconseguida a nivell d’imatge, i va tenir força seguiment tot i no haver-ne fet massa difusió amb anterioritat. Podeu veure’n el resultat amb aquest vídeo publicat a Youtube.

Es recomanable fer l'streaming des del web de l'organitzador de l'acte per potenciar la marca.

Com funciona?
. Una o vàries càmeres capten les imatges de l’acte i que s’envien, junt amb el so (sigui de càmera o bé de micròfon o taula de so), a través d’una connexió USB a un ordinador que s’encarrega de processar-ho i transmetre-ho a la connexió d’Internet.

. La connexió a Internet -sigui per cable a la xarxa, wi-fi o amb un mòdem portàtil- enviarà el senyal al servidor d’streaming. Per aconseguir una bona qualitat de retransmissió, és recomanable que tingui una velocitat de pujada d’un 1 mega o superior, i mai inferior a 300 kb si no volem tenir talls en el senyal. Els últims anys han sortit moltes empreses que lloguen servidors d’streaming, como Todostreaming, però també n’hi ha de gratuïts com els de Livestream.com i Ustream.tv però que reserven funcions i prestacions a les versions Premium (Premium Ustream.tv i Premium Livestream.com).

. Hi ha diversos programes per poder gestionar la retransmissió un dels més populars dels quals és l‘Adobe Flash Media Live Encoder, que transmet àudio i vídeo en temps real i que està pensat per l’emissió en directe d’esdeveniments. Permet l’enregistrament d’una còpia de tot el que s’està donant en directe.

. Normalment, hi ha un segon ordinador connectat a la xarxa per tal de controlar la qualitat de l’emissió i poder fer el seguiment de l’acte mitjançant  un canal a twitter o bé un xat i dinamitzar la participació.

. El senyal de la retransmissió arribarà al servidor d’streaming que serà l’encarregat de transcodificar les dades i convertir-les en una font visible i audible per Internet.

Esquema realitzat per Francesc Llorens.

Per què fer en streaming un esdeveniment?
. Per potenciar l’audiència i la marca del mateix: als assistents a l’acte s’hi sumaran tots aquells que hi puguin estar interessats i que el seguiran de manera síncrona (‘en temps real’) des de qualsevol part del món i dispositiu amb connexió a la xarxa.

. Pel seu cost assequible que fa que a l’actualitat pràcticament qualsevol organització i empresa pugui permetre’s assumir-ne el preu.

. Per augmentar la qualitat de l’esdeveniment amb una major participació i perquè incentiva la interacció entre l’audiència física, la remota i també els mateixos ponents.

. Per la difusió a posteriori que podrem fer de l’acte, per exemple, a través dels vídeos que haurem gravat.

. Per la nova dimensió que la transmissió digital proporciona a un esdeveniment i l’associació amb el concepte de comunicació global, moderna i interactiva.

. Per la conversió de l’audiència en comunitat.

La imprescindible difusió de la convocatòria
. Cal que fem la màxima difusió possible de la convocatòria de l’streaming per potenciar l’audiència remota arribat el moment. Cal informar del dia, hora i lloc on es podrà seguir l’streaming a través de qualsevol dels canals de comunicació que tingui l’empresa: web, les xarxes socials, revista corporativa, butlletí, e-mailing, etc.

. És recomanable aprofitar la base de dades que pugui tenir el client per anunciar els detalls de la retransmissió. També avisar a tots els contactes minuts abans de començar l’streaming.

. És important que preparem el web de l’organitzador per dur a terme la retransmissió i que hi hagi una url de fàcil accés.

. En funció de l’interès que tingui l’acte, es pot acordar la seva retransmissió per portals o mitjans digitals que hi estiguin interessats senzillament passant-los el codi ’embed’.

És imprescindible donar a conèixer la convocatòria de l'streaming amb antelació i la data, l'hora i el web on es podrà seguir.

Twitter per incentivar la interacció i els comentaris
. La retransmissió a través de twitter d’un esdeveniment que es dóna en directe per Internet és un complement perfecte perquè incentiva la interactivitat de l’audiència remota entre si mateixa i també respecte als ponents.

. Ens permet dinamitzar i viralitzar l’esdeveniment abans del mateix, difonent la convocatòria; durant aquest, perquè proporciona feedback amb els ponents i els assistents; i quan acaba perquè es pot fer redifusió de les piulades i veure qui es va interessar en el tema i la repercussió que va tenir a Internet.

. L’ús de twitter contribueix a millorar l’esdeveniment i ens informa dels interessos de l’audiència.

. Òbviament, només podran accedir als comentaris i participar dels mateixos els que tinguin un compte a twitter. L’elecció d’aquesta xarxa social permetrà que molts usuaris segueixin l’acte des de dispositius mòbils, com telèfons d’última generació i tauletes.

. Per comentar l’acte des de twitter, caldrà que l’esdeveniment hi tingui un compte o bé se’n crearà un i també es proposarà una etiqueta (hashtag) que actuarà com a canal que concentrarà els usuaris que segueixin l’acte.

. El moderador i gestor del compte de twitter de l’esdeveniment podrà utilitzar instruments com Backchannel.us, tweetchat i twitterfall per visualitzar, actualitzar i moderar la retransmissió. Alguns permeten bloquejar a usuaris.

. Podem optar per projectar darrera la taula de ponents les actualitzacions de twitter sobre l’acte i els comentaris dels usuaris. En anglès, aquest fet es coneix com a backchanneling.

. Podem traslladar les preguntes dels usuaris de twitter que segueixen l’acte als ponents per incentivar la interactivitat.

L'ús de xarxes socials com twitter incentiva la interactivitat amb l'audiència remota.

Augmentar la difusió de l’esdeveniment a posteriori
. Per exemple publicant als diferents canals del client el vídeo o vídeos de l’esdeveniment.

. O bé enviant una nota de premsa sobre el contingut de l’acte un cop hagi acabat on també s’incloguin els vídeos de la sessió.

. També comentarem i difondrem les dades d’audiència que ha tingut la retransmissió que podem obtenir a temps real i podem fer públics els comentaris que s’han fet a twitter utilitzant una eina com Storify.

A posteriori, la gravació de l'streaming ens servirà per seguir fent difusió de l'acte.

Per a més informació sobre el funcionament de l’streaming, podeu consultar aquesta presentació de Francesc Llorens.

Si voleu rebre més informació sobre l’streaming o bé voleu demanar un pressupost a Femstream, feu-ho aquí o a [email protected].

Us podeu subscriure a Feedburner al nostre web per rebre per correu electrònic les nostres notes de premsa i consells sobre com gestionar un gabinet de premsa i millorar la comunicació corporativa d’una empresa i organització així com les últimes tendències del sector.

Pots seguir, l’actualització de les entrades del nostre blog a través de l’RSS.

Per a qualsevol consulta gratuïta sobre com confeccionar una eficient base de dades de mitjans o bé millorar el rendiment del teu gabinet de premsa, envia un correu a: [email protected] o bé planteja-la al nostre Facebook. Et respondrem de seguida.

2 Comments to “Potencia l’audiència dels teus esdeveniments emetent-los en streaming”

Leave A Comment