Un aniversari per fer balanç i encarar el futur amb força

La idea de crear Monmar Comunicació sorgeix al 2006 fruit de les meves ganes d’emprendre un projecte vinculat a la comunicació i al periodisme, amb el coneixement i contactes dels sectors on havia treballat, i que pogués ajudar a les empreses a “comunicar-se”, és a dir, a transmetre els seus valors i missatges cap als seus públics. El projecte va viure els primers passos un any després al viver d’empreses de l’Ajuntament de Vic, el seu emplaçament inicial i un lloc on va poder agafar embranzida gràcies sobretot a l’èxit dels primers encàrrecs: el d’Ecowash, un ‘miraculós’ sistema de neteja de vehicles sense aigua que va tenir molta repercussió mediàtica a nivell de tot l’Estat; la creació d’una original campanya de publicitat dels productes de jardineria Echo i Honda on els treballadors de l’empresa van fer de models; i la presentació d’un dels instructius contes dels ratolins Fermí i Valentina d’una editorial rural com Edicions Casablanca.

Honda ens va escollir per dur a terme la campanya de publicitat dels seus productes de jardineria.

El ressò d’aquells treballs inicials va coincidir amb la incorporació com a nou client de l‘Associació d’Indústries, Comerç i Serveis Nàutics (ADIN), una entitat que acabava de professionalitzar la seva gestió i que en la seva ambició per popularitzar la nàutica volia obtenir més presència als mitjans i una major projecció de la seva imatge i del seu paper d’interlocutor del sector a Catalunya. La resposta va ser articular una estratègia que passava d’entrada per explicar personalment la tasca de l’associació i els seus projectes als grans mitjans i que va obtenir un resultat positiu i un rèdit mediàtic notable a curt termini. Però aquell tan sols va ser un punt de partida que, amb el temps i gràcies a la continuïtat de la tasca comunicativa, li ha servit a l’associació per anar construint vies de comunicació estables amb els grans mitjans i els periodistes especialitzats en temes nàutics, i ha contribuït a convertir-la en allò que volia: un referent ineludible del sector. Òbviament, l’èxit comercial i de públic d’iniciatives impulsades per ADIN com la Fira Nàutica d’Ocasió de Port Ginesta i el Festival del Mar (veure vídeo), junt amb els informes sobre matriculacions que emet l’entitat, han ajudat a consolidar aquest paper.

L’experiència d’ADIN va resultar molt positiva a l’hora d’assumir la comunicació d’una altra entitat com el Gremi de Llibreters de Catalunya que d’entrada volia centrar els seus esforços comunicatius a difondre les seves dues cites més importants de l’any: el Premi Llibreter i Sant Jordi. Quan vam començar a treballar-hi, el premi ja tenia un recorregut i un prestigi com un guardó independent i que apostava per descobrir nous talents literaris, tot i que la fórmula de donar finalistes i els guanyadors en poc marge de temps no era la millor mediàticament parlant, ni pel tempo ni pel fet que ningú volia quedar només com a finalista. Vist amb perspectiva, el canvi de data, d’octubre-novembre al juny, i el fet d’eliminar els finalistes premiant únicament tres llibres en categories diferents de les seves últimes edicions, li han fet mantenir o fins i tot augmentar la predicació entre els mitjans, i n’han facilitat la tasca de difusió. Pel que fa a Sant Jordi, de seguida vam entendre que la feina aquí no era tant la de convocar als mitjans i buscar la màxima repercussió sinó la d’organitzar la multitut de sol·licituds d’entrevistes rebudes al voltant de la diada. Ho vam resoldre escollint diferents interlocutors i conformant una graella d’entrevistes que calia complir escrupolosament si volíem acontentar tothom, i ajudant a crear un missatge coherent entre tots ells. L’altre gran papereta era confeccionar la llista de llibres més venuts i traslladar-la als mitjans a una hora adequada perquè tots ells se’n poguessin fer ressò, com així vam fer. La fórmula organitzativa va funcionar i segueix vigent. Sant Jordi és un capital d’enorme valor pel gremi i pels llibreters, tant des d’un punt de vista de la comunicació com comercial.

Per Sant Jordi, el Gremi de Llibreters i les llibreries són un dels principals centres d'atenció dels mitjans.

El gremi ha sabut els últims anys aprofitar les dues potes sobre les quals se sustenta la seva presència als grans mitjans, el Premi Llibreter i Sant Jordi, i la seva consideració d’institució cultural de referència, per difondre altres projectes de l’entitat, com l’Escola de Llibreria, el cicle literari Tocats de Lletra, el memorial Pere Rodeja o el portal Liberdrac. A més, la seva aposta per la comunicació no ha estat només de cara enfora, és a dir, cap als mitjans, també ha estat cap endins, vers les seves empreses agremiades, amb la creació d’instruments com un butlletí trimestral i el portal e-llibreries que informa de l’actualitat de les llibreries catalanes. La creixent dimensió mediàtica del gremi, com a interlocutor referent del sector, també ha beneficiat les llibreries, sobretot les que tenen un paper més actiu en l’organització d’actes, com es pot veure en la repercussió obtinguda per activitats com el berenar literari d’El Cucut, de Torroella de Montgrí; el 125è aniversari de Happy Books-La Formiga d’Or, a Barcelona; la notícia sobre el llançament dels primers llibres electrònics d’aquesta mateixa llibreria; el 70è aniversari de la llibreria Jaimes; la concessió del Memorial Ferran Lara a Fe Fernández, de L’Espolsada; o del I Memorial Pere Rodeja.

La gastronomia és un altre dels àmbits on hem tingut la sort de treballar, tant per donar a conèixer originals iniciatives com la de Gustos, el primer establiment a Catalunya en incorporar una màquina de vending de carn fresca i que va despertar l’interès dels media, com per gestionar la part de notícies, entrevistes i el butlletí de la Gastroteca, portal sobre productes de proximitat impulsat per la Direcció General de Comerç de la Generalitat. Aquesta última tasca ens va donar l’oportunitat d’entrevistar en vídeo a personatges destacats de la gastronomia i cuina catalanes com els cuiners Joan Roca, Ferran Adrià, Carme Ruscalleda i Nandu Jubany i el desaparegut Santi Santamaria; el pastisser Oriol Balaguer; i experts del sector com Martí Boada i la periodista Tana Collados.

Més enllà del sector del llibre i la cultura, la gastronomia i la nàutica, els nostres clients comprenen també altres àmbits com la indústria, el món marítim, el transport, etc. Tot i així no ens hem volgut especialitzar en cap d’aquests: la nostra especialització és la comunicació corporativa i empresarial que ens permet aplicar fórmules i processos igualment vàlids per a diferents sectors. La nostra concepció de la comunicació és molt àmplia i per això molts dels nostres projectes incorporen una part de disseny, vídeo, programació web o fins i tot de formació. No ens hem marcat límits en cap treball i hem dut a terme iniciatives tan diverses com jornades i cursos sobre xarxes socials fins a la redacció d’un pla de comunicació o la secretaria (organització) d’un esdeveniment tan important com el Congrés de Llibreters. La llista de clients que ens han fet confiança és llarga i inclou empreses com Fairline, Hermanos Berga, Aresa Boats, el Saló Nàutic de Barcelona, la Fundació Mar, el Fòrum Marítim Català, Benito Urban, Casa Rural Can Gual, l’Agència Catalana de Turisme, Grup Essa, Llibreria Horitzons, la revista Lletres, Fredpicking, Gentleman, Europa, Ronda Iberia, etc. També hem col·laborat desinteressadament amb organitzacions com Sonrisas de Bombay i l’Assemblea Nacional Catalana.

Guanyadors i jurat del Concurs d'Escultura de Benito Urban, que aposta per promocionar els joves creadors.

Tampoc no hem volgut quedar al marge de la revolució digital ni de les innovacions al nostre sector. Per això, hem sistematitzat l’enviament de notes de premsa a través d’un gestor on-line i que ens permet segmentar per diferents camps (com idioma, territori, tema) les informacions, un fet que ens ha fet augmentar els impactes dels nostres enviaments. Hem impulsat la creació d’un nou projecte col·laboratiu que amb el nom de Femstream s’encarrega de retransmetre esdeveniments en directe amb l’objectiu de potenciar-ne l’audiència. Estem treballant, junt amb Toni Jiménez, en la creació d’una aplicació adreçada sobretot als professionals de les relacions públiques i la comunicació corporativa i també estem immersos en la creació d’un col·lectiu d’empreses de comunicació i que, com a primera iniciativa, tirarà endavant la creació d’un canal d’informació on-line. Personalment, sóc també el creador d’un grup de debat a Linkedin que reuneix uns 4.000 professionals i empreses de la comunicació corporativa de tot el món. Tot això amb l’objectiu de seguir donant un servei eficient i estar a l’alçada dels temps que corren. Les sinèrgies amb professionals de la comunicació d’àmbits diversos ens ha permès arribar més lluny en els nostres treballs.

Durant tots aquests anys, també hem contribuït, en aquest cas des de l’àmbit de la comercialització i venda d’espais publicitaris, al creixement dels diaris digitals de Grup Nació Digital, sobretot ElRipollès.info, amb el qual mantenim un conveni de col·laboració per tal de seguir-ne gestionant la publicitat.

La presentació de l'estudi Silmar, que avalua l'estat del litoral, sempre té un ampli ressò mediàtic.

No puc acabar el balanç d’aquests cinc anys sense donar les gràcies a tots els que m’heu ajudat a fer possible Monmar Comunicació, en particular a l’Elisabet Parra i la Rosa Girona, que em van donar uns consells inicials valuosíssims; també a tots els amics, seguidors, clients i col·laboradors que he anat trobant pel camí i sense el suport dels quals això no hagués estat possible. Espero seguir sumant llustres comptant amb la vostra amistat i col·laboració.

LLEGEIX LES FELICITACIONS I RECOMANACIONS DELS NOSTRES CLIENTS I AMICS.

Eudald Aymerich Jou, director Monmar Comunicació.
Twitter @EudaldAymeriJ

Facebook
Blog Reflexions de matinada

Leave A Comment